Барикаде остају до одлуке Скупштине Србије

Барикаде на сјеверу Косова биће уклоњене, уколико споразум између Београда и Приштине прихвати Скупштина Србије, најавили су челници српских општина Косовске Митровице и Звечана Крстимир Пантић и Добрица Добрић. Пантић и Добрић сматрају да се постигнути споразум Београда и Приштине коси са Уставом Србије. Пантић је синоћ изјавио, да о споразуму треба да се изјасне […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 11:34

Барикаде на сјеверу Косова биће уклоњене, уколико споразум између Београда и Приштине прихвати Скупштина Србије, најавили су челници српских општина Косовске Митровице и Звечана Крстимир Пантић и Добрица Добрић.

Пантић и Добрић сматрају да се постигнути споразум Београда и Приштине коси са Уставом Србије.

Пантић је синоћ изјавио, да о споразуму треба да се изјасне најприје Влада Србије, Скупштина, па Уставни суд, те да ће Срби на Косову, ако договор прође кроз ове институције, уклонити барикаде.

– Барикаде су постављене због присуства царине и пограничне полиције Републике Косово на прелазима Јариње и Брњак и до данашњег дана они су остали на тим прелазима – нагласио је Пантић, изразивши сумњу да ће Скупштина Србије прихватити споразум.

Пантић, који је члан Српске напредне странке, рекао је да се нису испунили услови за уклањање барикада пошто су узроци због којих су постављене и даље ту.

Он је оцијенио да је проблем што међународна заједница примјењује двоструке аршине, наводећи као примјер барикаде које су косовски Албанци поставили 2009. године код Ораховца, а против којих Кфор није дјеловао.

Пантић је показао и гумене метке које је Кфор користио у дјеловању на сјеверу Косова, наводећи да међународне снаге обмањују јавност и користи ненасилне методе.

Добрић, политичар из редова Српске радикалне странке, рекао је ће Срби на сјеверу Косова прихватити оно што Скупштина Србије буде усвојила.

– Ми се надамо да ће нас представници државе убиједити да на Јарињу и Брњак није граница Србије и Срба, да није граница велике Албаније. Када се у то будемо увјерили и кад то потврди парламент склонићемо се са барикада – рекао је Добрић и додао да се питање Косова не може "свалити на плећа" четири представника локалних самоуправа са Косова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *