Барашин: Референдум не може утицати на рад Суда и Тужилаштва БиХ

Главни тужилац БиХ Милорад Барашин сматра да најављени референдум у Републици Српској о потреби постојања Суда и Тужилаштва БиХ не може утицати на рад ових институција и истиче да су тужиоци БиХ професионалци који обавезе извршавају у складу са законом. "Тужиоци су увијек у свом раду имали противнике, а то су криминогене стране у друштву. […]

четвртак, април 21, 2011 / 21:44

Главни тужилац БиХ Милорад Барашин сматра да најављени референдум у Републици Српској о потреби постојања Суда и Тужилаштва БиХ не може утицати на рад ових институција и истиче да су тужиоци БиХ професионалци који обавезе извршавају у складу са законом.

"Тужиоци су увијек у свом раду имали противнике, а то су криминогене стране у друштву. Ми смо борци против свих видова криминала, због чега су на нас усмјерени бројни напади", рекао је Барашин новинарима уочи јавне дискусије "Будућност Суда и Тужилаштва БиХ: процесуирање ратних злочина и организованог криминала" која је одржана у Сарајеву.

На питање зашто истрага у случају "Добровољачка" траје седам година, Барашин је рекао да се у овом случају ради о изузетно компликованом и тешком предмету, на којем су радила два међународна тужиоца.

"Осим њих, сада на овом предмету раде тројица домаћих тужилаца, припадника свих националних групација, како нико не би могао нешто рећи по доношењу тужилачке одлуке. Ја нисам крив за оно што се дешавало у БиХ од 1995. до 2005. године, када је процесуирање ратних злочина било на ниском нивоу. На овој функцији сам од 2007. године и са људима са којим радим не могу све окончати за један дан или поступати по нечијим жељама", нагласио је Барашин.

Барашин је нагласио да резултате које је Тужилаштво БиХ достигло у предметима ратних злочина треба подићи на виши ниво и додао да ће они у овој години бити знатно бољи.

"Са овим предметима не треба калкулисати, они не требају да буду у служби дневне политике. Мора да се донесе стратегија тужилаштва како би се сваки предмет завршио. Ја не желим, нити дозвољавам монтирање било ког предмета у једнодневне политичке сврхе. Сви предмети који су значајни за БиХ, као што су `Добровољачка`, `Тузланска`, те предмети из привредног криминала, морају бити окончани до краја године", рекао је Барашин.

Према његовим ријечима, сви предмети који се налазе у Тужилаштву БиХ биће процесуирани и кад-тад биће донесена тужилачка одлука и наредба о неспровођењу истраге, њеној обустави или о подизању оптужнице коју потврђује Суд БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. Какво политичарење! Невјероватно! Данашњи састанак је показао, још једном, да су „суд и „тужилаштво“ БиХ политичке институције. Медџида Кресо, политичарка, бави се политиком, политичким оцјенама, објелодањивањем личних ставова, промовисањем „хероја“ Ганића, Дивјака…, одбраном истих, призивањем међународне заједнице, свим и свачим, само не оним чиме треба да се бави. Али, разумљиво да се плаши јер ретроактивно примјењивање Закона, незапамћено кршење људских права… мора да се заврши тако што ће неко морати да одговара за то. Од фудбала до суда… пронађу неког несрећног, неписменог, српског наивца, плате га и раде посао. Милорад Барашин је нико и ништа, нема никакав углед, нема никакве резултате, не зна да говори, брука професију, али послужује као идеалан примјер Србина са којим можеш да радиш шта желиш, ако га платиш и кажеш му да је важан!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *