Барадеј: Инвазија на Ирак је могући злочин

Бивши шеф Међународне агенције за атомску енергију Мохамед ел Барадеј сматра да би званичници администрације бившег америчког предсједника Џорџа Буша млађег требало да се суоче са међународном кривичном истрагом због „намјерног обмањивања” које је претходило инвазији на Ирак. Бивши шеф ИАЕА инвазију на Ирак назвао је агресијом која је извршена иако није постојала непосредна опасност […]

субота, април 23, 2011 / 19:31

Бивши шеф Међународне агенције за атомску енергију Мохамед ел Барадеј сматра да би званичници администрације бившег америчког предсједника Џорџа Буша млађег требало да се суоче са међународном кривичном истрагом због „намјерног обмањивања” које је претходило инвазији на Ирак.

Бивши шеф ИАЕА инвазију на Ирак назвао је агресијом која је извршена иако није постојала непосредна опасност и наговијестио је да би међународни судови требало да овај случај истраже као потенцијални ратни злочин.

У мемоарима под називом „Доба обмане”, Барадеј је оптужио бившу америчку администрацију за „гротескно изобличавање истине” уочи инвазије 2003. године, истичући да су Буш и његови сарадници тврдили да Ирак посједује оружје за масовно уништење упркос доказима које су прикупили инспектори Уједињених нација у овој земљи.

Мемоари добитника Нобелове награде за мир биће у продаји од уторка, јавио је АП. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *