Бањолучки умјетници се представили у Њујорку

Млади бањолучки умјетници Сандра Дукић, Борис Гламочанин, Борјана Мрђа и Младен Миљановић презентовали су видео-радове у Њујорку, у оквиру обиљежавања стогодишњице Колеџ арт асосијешен, кровне организације америчких умјетника, теоретичара, критичара и историчара умјетности. Сандра Дукић и Борис Гламочанин у Њујорку су се представили радом симболичног наслова „Пут за Њујорк“, који до сада није приказан, а […]

петак, фебруар 18, 2011 / 23:04

Млади бањолучки умјетници Сандра Дукић, Борис Гламочанин, Борјана Мрђа и Младен Миљановић презентовали су видео-радове у Њујорку, у оквиру обиљежавања стогодишњице Колеџ арт асосијешен, кровне организације америчких умјетника, теоретичара, критичара и историчара умјетности.

Сандра Дукић и Борис Гламочанин у Њујорку су се представили радом симболичног наслова „Пут за Њујорк“, који до сада није приказан, а настао је у склопу изложбе „Она и оно“ која је презетована у Музеју савремене умјетности у Бања Луци 2008. године, чији кустос је Лана Павловић.

У Њујорку је приказан на такозваном „Биг скрин“ пројекту, великом уличном ЛЕД екрану ХД формата, димензија девет пута пет метара. Рад се у основи бави одређеном проблематиком друштва као што је неприхватање „другачијег“. Управо сам назив изложбе је спојио двоје умјетника у видео раду који најпрецизније говори о метафори терета који умјетници носе, о осјећању изолованости, жељи и немогућности да се некуд оде.

Рад је смјештен на мјесту гдје је некад био перон жељезничке станице – мјесто одласка и доласка путника, а данас је мјесто Музеја савремене умјетности – мјесто одласка и доласка умјетника.

Њујорк је постао симболичан приказ слободе којој умјетници теже. Видео рад Сандре Дукић и Бориса Гламочанина, међутим, поставља питање да ли је та слобода тамо или властити терет, метафорички приказан у коферима, умјетници носе гдје год да иду?

АУТОРИ

РАДОВИ бањолучких умјетника презентовани су у оквиру видео-програма „Но Со Дистант мемори“, кустоса Бошка Бошковића, којег је домаћа публика упознала као кустоса прошлогодишње изложбе „Павер оф де бранд“ бањолучког Музеја савремене умјетности. Осим Бањолучана, презентовани су и умјетници Данило Прњат (Црна Гора), Марија Ђорђевић (Србија), Рената Пиљак (Хрватска), Лебан-Клеиндиенст (Словенија) и Зоран Попоски (Македонија).

 

Драгана Морача/В.Н.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *