Бања Лука: за Андрић град 20-30 милиона марака

БАЊА ЛУКА – Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић, начелник општине Вишеград Томислав Поповић и српски режисер Емир Кустурица потписали су данас у Бањалуци уговор о оснивању заједничког предузећа за изградњу „Андрић града“ у Вишеграду, чија ће изградња коштати између 20 и 30 милиона марака.  Предсједник РС Милорад Додик, који је присуствовао потписивању […]

петак, април 15, 2011 / 19:30

БАЊА ЛУКА – Министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић, начелник општине Вишеград Томислав Поповић и српски режисер Емир Кустурица потписали су данас у Бањалуци уговор о оснивању заједничког предузећа за изградњу „Андрић града“ у Вишеграду, чија ће изградња коштати између 20 и 30 милиона марака.

 Предсједник РС Милорад Додик, који је присуствовао потписивању овог уговора, изразио је задовољство чињеницом да се приступа реализацији једне добре идеје која је осмишљена прије неколико мјесеци и да се данас стварају формални услови да се отпочне са свим радњама које су неопходне како би тај пројекат био успјешан.

"Мислим да је овај пројекат навећи дар општини Вишеград, становништву тог региона и РС, а овако се на најбољи могући начин трајно обиљежава сјећање на великог писца Иву Андрића", истакао је предсједник РС у изјави новинарима.

Додик је рекао да ће Влада РС путем својих министарстава, а у сарадњи са општином Вишеград и предузећем "Лотика" у власништву Емира Кустурице, приступити изградњи овог града, за шта је неопходно обезбиједити одређена средства, и изради изведбеног пројекта за изградњу.

"Очекујемо да ће у јуну почети одређени радови и да те радове завршимо у складу са грађевинским стандардима", истакао је Додик, додајући да му је драго што је Кустурица прихватио да буде партнер са Владом и РС у овом пројекту, који без његовог учешћа не би имао оволики значај.

Додик је рекао да му је драго што ће "Андрић град" бити значајно умјетничко дјело које ће обезбиједити да у Вишеград дођу туристи, што ће донијети значајан приход, те допринијети запошљавању људи на том простору.

Он је рекао да изградњу "Андрић града" у Вишеграду треба посматрати као дио једног цјеловитог пројекта са Дрвенградом у Србији, који већ функционише.

Српски режисер Емир Кустурица нагласио је да је ово један од најизазовнијих пројеката у његовом животу, истичући да ће овим пројектом симболички бити обиљежена појава Иве Андрића – једног од најзначајнијих ликова на Балкану икада.

"Ми смо у ситуацију, не само да обиљежимо педесетогодишњицу добијања нобелове награде, већ да направимо најзначајнији симбол који је икада на овом простору настао, а то је читав један град посвећен Иви Андрићу и што ће нас окренути ка будућности", закључио је Кустурица.

Предсједник Владе РС Александар Џомбић, који је присуствовао потписивању уговора, рекао је новинарима да је данас велики дан за општину Вишеград и РС, јер је ријеч о веома значајном пројекту.

"Влада РС створила је данас ново партнерство са Кустурицом и општином Вишеград на овом великом пројекту. Овај пројекат не треба посматрати само у грађевинском смислу, то ће бити умјетничко дјело које ће чинити туристичку цјелину са Дрвенградом у Србији и створити нове перспективе за општину Вишеград и РС", истакао је Џомбић.

Џомбић је рекао да је данас потписан уговор о оснивању заједничког предузећа, истичући да се креће у инвестицију чија вриједност износи од 20 до 30 милиона марака, а која ће бити реализована у наредних четири до пет година.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић, који је и потпредсједник Владе РС, рекао је да никада није ставио свој потпис на важнији пројекат од овога, зато што се на овај начин враћа неспоран дуг прошлости која је често прикривана нијансама и политикама и што стварамо залог будућности.

"Андрић, који је изгубио кућу у различитим околностима, ево добива град и то је најважније", поручио је Касиповић.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић изразио је захвалност предсједнику РС Милораду Додику и Влади Српске што су ову идеју препознали и подржали као веома значајну за општину Вишеград.

"Овај пројекат представља прекретницу у развоју општине Вишеград и даће нови замајац развоју, употпунити туристичку понуду и потпуно измијенити набоље комплетну ситуацију у Вишеграду", закључио је Поповић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *