Бања Лука: Усвојен буџет града

Одборници Скупштине града Бањалука усвојили су данас буџет града за наредну годину од 139.670.000 КМ, који је за 8,18 одсто мањи у односу на други овогодишњи ребаланс буџета који износи 152.105.000 КМ. Предсједник Скупштине града Слободан Гаврановић рекао је да ће бити мање средстава у буџету града, а изворни приходи града ће бити и прилично […]

уторак, децембар 27, 2011 / 19:00

Одборници Скупштине града Бањалука усвојили су данас буџет града за наредну годину од 139.670.000 КМ, који је за 8,18 одсто мањи у односу на други овогодишњи ребаланс буџета који износи 152.105.000 КМ.

Предсједник Скупштине града Слободан Гаврановић рекао је да ће бити мање средстава у буџету града, а изворни приходи града ће бити и прилично неизвјесни, јер се уводи порез на имовину као потпуно нови модел пореза.

Он је новинарима након сједнице рекао да је буџет планиран идеално, јер има доста непознаница у функционисању буџетског система привреде у цјелини у наредној години, за коју многи процјењују да би могла бити једна од најтежих година до сада.

“Стога и наш опрез и зато је буџет реално планиран и конципиран на нижем нивоу него на прошлогодишњем, уважавајући реалности које имамо”, рекао је Гаврановић.

Одборници градског парламента су прихватили амандман градоначелника Бањалуке Драгољуба Давидовића, који се односи на субвенцију “Топлани”.

“Ради се о оперативном питању да ли град треба издвојити одређена средства и дати их ‘Топлани’, односно за субвенцију грађанима Бањалуке”, рекао је Давидовић.

Он је појаснио да је предложио да се та средства пребаце на рачун са неких других ставки из буџета, јер то питање сматра приоритетним.

Давидовић је подсјетио да је Скупштина града раније донијела закључак у којем се истиче да ће “Топлани” бити обезбијеђена разлика средстава између реалне цијене и цијене коју плаћају грађани.

“Недавно је донесен Закон о комуналним дјелатностима који је, на неки начин, обавезао јединице локалне самоуправе да заштите комунална предузећа од урушавања. Речено је да, уколико јединица локалне самоуправе не да сагласност на економску цијену комуналне услуге, јединица локалне самоуправе из буџета намирује ту разлику”, рекао је Давидовић.

Начелник Одјељења за финансије Радмила Стојнић изразила је задовољство због усвајања буџета за наредну годину, што је гаранција да ће се од 1. јануара почети са нормалном реализацијом свих активности у 2012. години и додала да, у цјелини посматрано, град и у наредној години задржава компоненту благог развоја у изградњи и одржавању инфраструктуре, али са значајном подршком социјалној политици због отежаних економских и привредних услова.0 КОМЕНТАРА

  1. „Давидовић је подсјетио да је Скупштина града раније донијела закључак у којем се истиче да ће “Топлани” бити обезбијеђена разлика средстава између реалне цијене и цијене коју плаћају грађани.“

    Још ко фол услугу грађанима прави. Де ти Зградољубе, дај тај новац грађанима за постављање калориметара у станове, а не да се субвенционишу партијске сједељке, пијанке и пријатељице ноћи!

    Прекључе на БЕЛ телевизији видјех да су донијели уредбу сва домаћинства која која се грију на дрва морају имати потврду да им је димњак очистио ЦЕРТИФИКОВАНИ димњачар! Потврда кошта ДВАДЕСЕТ марака! Ти Џубре!x-(

  2. Сутра (29.12.2011. – четвртак) у 19:00 часова у народном позоришту РС јавна трибина „“Куда воде Републику Српску?“ На трибини ће бити ријечи о тренутној економској ситуацији и начинима њеног рјешавања као и о социјалној политици у Републици Српској. Учесници трибине су проф. др Алекса Милојевић, народни посланик др Ненад Стевандић и предсједник ГО СДС Бања Лука, Ђорђе Умићевић. Позив је отворен за све грађане који желе да присуствују.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *