Бања Лука на одвикавању од прекомјерног задуживања

Гламурозно најављивани пројекти у највећем граду Републике Српске у протеклих неколико година изгледа да ће остати само пука предизборна обећања, јер Бањалука више није у могућности да подиже кредите и тако добије неопходан новац за капиталне пројекте у граду! Град је кредитно задужен са 207 милиона марака, а када се томе дода 36 милиона КМ […]

четвртак, јун 27, 2013 / 17:13

Гламурозно најављивани пројекти у највећем граду Републике Српске у протеклих неколико година изгледа да ће остати само пука предизборна обећања, јер Бањалука више није у могућности да подиже кредите и тако добије неопходан новац за капиталне пројекте у граду!

Град је кредитно задужен са 207 милиона марака, а када се томе дода 36 милиона КМ кредитних обавеза градских јавних предузећа јасно је да је законски лимит задуживања градова и општина од 18 одсто буџетских средстава – пробијен, пишу Новости.

Из Административне службе града потврдили су да ће законски лимит узимања кредита бити пробијен ове, наредне и 2015. године.

– Бањалука само ове године мора да врати 22 милиона марака кредита, чиме ће проценат задужености премашити 18,4 одсто редовних прихода Града који износе 119 милиона КМ. Сљедеће године задуженост ће бити још већа и износиће 19,08 одсто, а 2015. године очекујемо да задуженост буде 18,69 одсто редовних прихода – саопштили су из Одјељења за финансије АСБЛ.

Међутим, задужење у наредне три године могло би да буде још веће јер је Град дао гаранције за задужење „Топлане“ од 27 милиона марака, а велике су шансе да над тим предузећем буде покренут стечајни поступак.

У цијелој ситуацији највише би могле да профитирају банке, с обзиром на то да је Град највећи дио кредита у износу од око 182 милиона КМ подигао управо од комерцијалних банака. Код седам домаћих банака градске власти су узеле 40 дугорочних кредита.

У редовним приходима Града на крају прошле године учешће дуга износило је нешто мање од 11 одсто, што је у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама РС који дозвољава задуживање општина и градова до 18 одсто прихода.

Узалуд упозоравали

Одборници опозиције кажу да су упозоравали градску власт још прије неколико година на овакав развој догађаја, али су тадашње структуре власти тврдиле да Град неће бити презадужен.

– Поставља се питање како ће Град даље дизати кредите и реализовати капиталне пројекте, јер према садашњем стању то више није у могућности и Министарство финансија неће то дозволити Бањалуци. Такође је питање колико је било потребно подизати кредите и улагати новац у водоснабдијевање сеоских подручја поред толико нерешених важнијих пројеката – рекао је одборник ПДП у Скупштини града Зоран Талић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *