Бања Лука: Енциклопедија статистичке науке

БАЊА ЛУКА – У Бањој Луци је синоћ промовисана „Мећународна енциклопедија статистистичке науке“ – дјело у којем је заступљено 619 аутора из 105 земаља, међу којима су четири нобеловца и три овогодишња кандидата за Нобелову награду са ових простора. Министар науке и технологије Републике Српске  Јасмин Комић, који је један од аутора, рекао је да […]

четвртак, април 21, 2011 / 06:00

БАЊА ЛУКА – У Бањој Луци је синоћ промовисана „Мећународна енциклопедија статистистичке науке“ – дјело у којем је заступљено 619 аутора из 105 земаља, међу којима су четири нобеловца и три овогодишња кандидата за Нобелову награду са ових простора.

Министар науке и технологије Републике Српске  Јасмин Комић, који је један од аутора, рекао је да је ово научно дјело, рађено под покровитељством Владе РС, један од најзначајнијих и најбољих видова промоције РС у свијету.

Комић, који је предсједник Организационог одбора енциклопедије и професор на бањалучком Економском факултету, нагласио је да је издавач овог дјела једна од најјачих свјетских издавачких кућа "Спрингер", да је штампано на енглеском језику у три тома на 1 800 страница и да би се требало наћи и на нашем тржишту и то по цијени од 800 евра.

"Професор Миодраг Ловрић из Крагујевца, Ксенија Думичић из Загреба и ја смо као група номиновани за Нобелову нагладу за мир, а разлог за то је што смо кроз ову енциклопедију успјели да окупимо људе из 105 земаља на једној пацифистичкој идеји", рекао је Комић новинарима пред почетак промоције.

Предсједник РС Милорад Додик који је присуствовао вечерашњој промоцији рекао је да за РС од великог значаја што је овим пројектом окупила бројна значајна научна имена.

"Подржао сам и убудуће ћу подржавати ово издање, јединствено по начину израде и именима које је окупило", истакао је Додик.

Предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић у предговору Енциклопедије написао је да ово дјело представља "суштински извор научног знања за све народе".

Промоцији "Међународне енциклопедије статистичке науке" у Културном центру Бански двор у Бањалуци, осим Додика, присуствовали су предсједник Владе РС Александар Џомбић, предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић, министри РС, те бројни научни радници, привредници и личности из политичког и јавног живота РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *