Бања Лука ће пробити законску границу задужености

Град Бања Лука, чија укупна задужења прелазе 200 милиона марака, ове године ће пробити законски лимит задужености до 18 посто редовних прихода. У Одјељењу за финансије Града Бања Лука за економски портал “Капитал” је потврђено да ће ове, сљедеће и 2015. године највећи град у РС прећи законски лимит узимања кредита. Бања Лука само ове […]

петак, јун 21, 2013 / 13:47

Град Бања Лука, чија укупна задужења прелазе 200 милиона марака, ове године ће пробити законски лимит задужености до 18 посто редовних прихода.

У Одјељењу за финансије Града Бања Лука за економски портал “Капитал” је потврђено да ће ове, сљедеће и 2015. године највећи град у РС прећи законски лимит узимања кредита.

Бања Лука само ове године мора вратити 22 милиона КМ (редовни приходи Града 119 милиона КМ), чиме ће процент задужености премашити 18,4 посто редовних прихода. У 2014. задуженост ће бити још већа и износиће 19,08 посто, а 2015. биће 18,69 посто редовних прихода.

Међутим, овај процент задужености би могао бити и знатно већи уколико градска „Топлана“ оде у најављени стечај, а за коју је Град Бања Лука издао гаранције за задуживања од 27 милиона КМ.

Град Бања Лука је до сада издао четири гаранције на измирење обавеза по основу кредитних задужења градске „Топлане“ и јавног предузаћа ДЕ-ПОТ, а укупна вриједност ових гаранција износи 36,5 милиона марака.

У редовним приходима Града на крају прошле године учешће дуга износило је 10,93 посто, што је у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама РС, који дозвољава задуживање општина и градова до 18 посто прихода.

Укупно задужење Града Бања Лука износи 207 милиона марака, а од тог износа 182,3 милиона КМ Град је дужан домаћим комерцијалним банкама.

Код седам домаћих банака градске власти су узеле 40 дугорочних кредита, од тог броја највише, 18 кредита, је потписано с „Новом банком“ Бања Лука, у вриједности 47,5 милиона марака.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *