Бангладеш: Стотине мртвих радника западних фабрика у рушењу зграде

У рушењу зграде у Бангладешу, гдје је шивена јефтина одјећа за западне брендове, погинуло је, према последњем билансу, 348 људи, спасиоци и даље извлаче преживјеле испод рушевина а због те трагедије ухапшена су два менаџера фабрике, два инжењера и супруга власника осмоспратнице. Министар унутрашњих послова Шамсул Хак Туку саопштио је да је петоро ухапшених на […]

субота, април 27, 2013 / 17:47

У рушењу зграде у Бангладешу, гдје је шивена јефтина одјећа за западне брендове, погинуло је, према последњем билансу, 348 људи, спасиоци и даље извлаче преживјеле испод рушевина а због те трагедије ухапшена су два менаџера фабрике, два инжењера и супруга власника осмоспратнице.

Министар унутрашњих послова Шамсул Хак Туку саопштио је да је петоро ухапшених на саслушању јер су последња три спрата осмоспратнице била илегално изграђена.

Војни портпарол Шахинул Ислам изјавио је да има 2.429 преживјелих, а полиција наводи да се чак 900 људи воде као нестали.

Власник осмоспратне зграде која се срушила као кула од карата са 3.000 радника још је у бјекству.

Званичници кажу да је зграда Рана Плаза, која се налази у предграђу Даке, била изграђена без дозволе и да су радници у сриједу пуштени у зграду иако је претходног дана упозорено да грађевина није безбједна.

Фабрика, у којој се шије одјећа за многе европске и сјеверноамеричке продавнице, налазила се на горњим спратовима зграде који су нелегално надограђени, тврде званичници.

„Биће ухапшени сви који су одговорни, укључујући архитекту, инжењера и грађевинце”, изјавио је Шамсул Хак Туку.

Гнијев због услова у којима ради 3,6 милиона кројача у Бангладешу – од којих су већина жене, довео је до протеста и сукоба са полицијом. Насилни протести становништва у Читагонгу се спорадично настављају а неколико аутомобила је запаљено.

Тијела погинулих допремају се у импровизовану мртвачницу у гимназији а оданде их преузимају рођаци, преносе агенције.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *