Бангладеш: Број жртава расте, премијерка помало критикује западне фирме

Број жртава прошлонедељног урушавања зграде једне фабрике одјеће у Бангладешу прешао је 500. Док булдожери уклањају огромне количине рушевина број пронадјених тијела жртава најсмртоносније трагедије у мјесту Савар брзо расте. Пуковник Мир Раби, официр јединице успостављене за координацију операције спасавања, рекао је АФП-у да је број жртава тренутно 501, што је брзи раст имајући у […]

петак, мај 3, 2013 / 11:43

Број жртава прошлонедељног урушавања зграде једне фабрике одјеће у Бангладешу прешао је 500. Док булдожери уклањају огромне количине рушевина број пронадјених тијела жртава најсмртоносније трагедије у мјесту Савар брзо расте.

Пуковник Мир Раби, официр јединице успостављене за координацију операције спасавања, рекао је АФП-у да је број жртава тренутно 501, што је брзи раст имајући у виду да је још у уторак саопштено да је број жртава 441.

Око 3.000 радника је радило у смјени у вријеме трагедије у комплексу у којем је смјештено пет различитих текстилних производних постројења. Међу купцима производа овог комплекса су шпански "Манго“, британски "Примарк" и италијански "Бенетон“, које су потврдиле да су куповали производе из "Рана Плаза" комплекса, гдје радници добијају мање од 40 долара мјесечно.

Премијерка Бангладеша Шеик Хасина у интервјуу ЦНН-у стала је у заштиту безбједности индустрије у својој земљи, указујући да недавна експлозија у једној фабрици у САД показује да ниједна земља није имуна.

"Било где у свијету може да се догоди оваква трагедија“, казала је она. Након што су неке западне компаније најавиле да ће размотрити даљу сарадњу са Бангладешом, а и Дизни најавио повлачење, премијерка је истакла да је њена земља и даље добра за инвестиције и поручио западним компанијама које су привучене јефтином радном снагом да подстакну повећање плата.

"Ако желе да послују, ти купци, требало би да узму у обзир повећање цијена за текстилну робу како би посао могао бити обављен на послован начин и радна снага добила добру плату, тако да су они дјелимично одговорни“, подвукла је она. Премијерка је додала да види да сви инвеститори далазе у Бангладеш због јефтине радне снаге.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *