Бан Ки Мун: РОСУ су криви за насиље на Косову

Генерални секретар УН Бан Ки Мун у извјештају Савјету безбједности указује да је нови циклус насиља на Косову и Метохији покренула акција Тачијевих специјалаца РОСУ на административним прелазима Брњак и Јариње 25. јула, након чега је за четвртину повећан број напада на Србе и остале неалбанце. Бан Ки Мун је упозорио да је током посљедња […]

понедељак, новембар 7, 2011 / 11:25

Генерални секретар УН Бан Ки Мун у извјештају Савјету безбједности указује да је нови циклус насиља на Косову и Метохији покренула акција Тачијевих специјалаца РОСУ на административним прелазима Брњак и Јариње 25. јула, након чега је за четвртину повећан број напада на Србе и остале неалбанце.

Бан Ки Мун је упозорио да је током посљедња три мјесеца на Космету забиљежен 151 инцидент, од чега се 38 догодило сјеверно од ријеке Ибар.

"Од 151 инцидента, 13 се односи на уништавање православних гробаља, 13 на каменовање српских возила, у 63 случаја нанесена је штета кућама чији су власници Срби", наводи се у извјештају, који би Савјет безбједности УН требало да разматра на сједници 29. новембра.

Бан Ким Мун истиче да развој догађаја на сјеверу Косова представља јасно упозорење да неријешена питања представљају пријетњу миру и стабилности у региону.

"Мишљења сам да на терену постоји ризик од избијања насиља док год проблеми попут прелаза Јариње и Брњак остану не ријешени и док год се питања у вези владавине права мијешају са статусним питањима", наводи Бан Ки Мун у извјештају у који је увид имао РТС.

Он је навео да је ситуација на сјеверу Косова у сјенку бацила све остале догађаје на Косову, као и да акција РОСУ "није била изведена у координацији са међународним организацијама".

Описујући слијед догађаја који су претходили овој акцији, генерални секретар УН је навео да је Србија, на састанку у Бриселу 2. септембра, пристала да призна печате косовске царине, као и да су косовске власти, одмах послије тога, најавиле да ће успоставити пуну царинску контролу над Брњаком и Јарињем.

"Надам се да ће чланице Савјета безбједности упутити јасну поруку Приштини и Београду да одговорно приступе смиривању тензија и спречавању новог насиља на сјеверу Косова", наводи Бан Ки Мун.

Савјет безбједности УН разматраће на сједници, која би требало да буде одржана 29. новембра, најновији тромјесечни извјештај генералног секретара УН о ситуацији на Косову и Метохији, који обухвата период од јула до октобра.

У претходном кварталном извјештају, у коме су разматрани догађаји и ситуација на Косову од 16. априла до 15. јула, Бан Ки Мун је позвао све стране да се уздрже од акција које могу да подрију напредак начињен у дијалогу између Београда и Приштине.

Тај извјештај није обухватио инциденте на сјеверу Косова који су избили крајем јула, због чега је и ситуација у покрајини оцијењена као релативно мирна.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *