Бан Ки Мун осуђује владу у Дамаску

Генерални секретар УН Бан Ки Мун придружио се западним лидерима у осуди Дамаска, након што су сиријске снаге убиле најмање 90 људи на протестима на Велики петак. Он је додао да влада Асада мора да поштује међународна људска права, укључујући право на слободу изражавања и мирно окупљање. Бан Ки Мун је такође позвао на отварање […]

субота, април 23, 2011 / 14:42

Генерални секретар УН Бан Ки Мун придружио се западним лидерима у осуди Дамаска, након што су сиријске снаге убиле најмање 90 људи на протестима на Велики петак.

Он је додао да влада Асада мора да поштује међународна људска права, укључујући право на слободу изражавања и мирно окупљање.

Бан Ки Мун је такође позвао на отварање независне истраге ових убистава која су се догодила јуче на Велики петак, један од најкрвавијих дана за посљедњих мјесец дана побуне у тој земљи.

Најновији биланс жртава указује да предсједник Бараш ал-Асад нема намјеру да попусти, чије су снаге користиле бојеву муницију и сузавац против демонстраната у неколико градова, рекли су очевици и активисти Франс пресу.

Државна новинска агенција САНА јавила је да је 10 људи погинуло у сукобима демонстраната и пролазника, додајући да су снаге безбједности интервенисале сузавцем и воденим топовима.

Групе за промовисање људских права кажу да је број жртава много већи.

"Сиријске снаге безбједности починиле су масакр у неколико градова и области и до сада су убиле 90 људи, а стотине су рањене", саопштио је Сиријски комитет за људска права са сједиштем у Лондону.

Амерички предсједник Барак Обама осудио је сиријски режим због употребе насиља оптужујући Асада да тражи помоћ од Ирана у бруталном обрачунавању са продеморкатским покретом.

"Умјесто да слуша свој властити народ Асад тражи кривце извана, у исто вријеме тражећи помоћ Ирана у гушењу сиријског устанка истим бруталним тактикама које користе ирански савезници", рекао је Обама.

Француска је апеловала на Сирију да хитно отвори политичких дијалог, док је шеф Европског парламента Јиржи Бусек позвао на ослобађање свих затвореника, а британски министар спољнихпослова Вилијем Хејг рекао је да су убиства демонстраната "неприхватљива".

Хиљаде демонстраната у неколико градова Сирије узвикивало је јуче "слобода, слобода", позивајући на пад режима.

Протести су одржани у Дамаску, Доуми, Камишли и Дари, рекли су очевици.

Асад, који је на власти од 2000. године, издао је неколико декрета у четвртак којима је укинуо ванредно стање, распустио државни безбједносни суд и дозволио грађанима мирне протесте.

Међутим, његови критичари кажу да ти потези нису довољни па су такозвани Сиријски локални координациони одбори демонстраната поднијели листу новх захтјева који укључују хитну забрану мучења затвореника, убиства и хапшења.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *