Бајатовић: Биће крак гасовода у Српској

Генерални директор предузећа „Србијагас“ Душан Бајатовић демантовао је данас спекулације да изградња крака гасовода „Јужни ток“ кроз Републику Српску доведена у питање. "Морам рећи, због спекулација у Србији, али и у Републици Српској, да нема апсолутно никакве дилеме да се пројекат изградње гасовода `Јужни ток` и његовог крака према Српској, одвијају у складу са зацртаном […]

понедељак, април 22, 2013 / 22:21

Генерални директор предузећа „Србијагас“ Душан Бајатовић демантовао је данас спекулације да изградња крака гасовода „Јужни ток“ кроз Републику Српску доведена у питање.

"Морам рећи, због спекулација у Србији, али и у Републици Српској, да нема апсолутно никакве дилеме да се пројекат изградње гасовода `Јужни ток` и његовог крака према Српској, одвијају у складу са зацртаном графиком, односно онако, како су то заједнички замислили Република Српска и `Србијагас", рекао је Бајатовић новинарима.

Он је, послије данашњег састанка у Новом Саду са министром индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељком Ковачевићем, навео да је тачно да је Српска на почетку пројекта, али да ће јој у његовој реализацији помоћи руски "Гаспром“ и "Србијагас“.

"Наше колеге из Републике Српске јесу на почетку, али ће се и `Србијагас` и `Гаспром` у пуној мери укључити да би сви послови на реализацији пројекта `Јужни ток` и крака гасовода кроз Српску добили потребну динамику“, нагласио је Бајатовић.

Он је истакао да пројекти изградње гасовода, и кроз Србију, и кроз Републику Српску, засад имају једино гаранције руских банака.

"Руске банке спремне су у овом моменту да у потпуности прате реализацију пројеката изградње гасовода, и то по ценама капитала које су чак ниже од цене капитала коју тренутно можемо да имамо на западном тржишту. То не значи да нећемо на тендерима, осим руских, ангажовати и друге банке које су спремне да финансирају градњу `Јужног тока`“, рекао је Бајатовић.

Он је поновио да ће градња "Јужног тока" кроз Србију почети у децембру, као и да ће до 30. јуна бити завршен главни пројекат тог великог подухвата.

Осим Бајатовића и Ковачевића, разговору о градњи гасовода "Јужни ток" и његовог крака кроз Републику Српску присуствовао је и вршилац дужности директора предузећа "ГАС Рес“ Слободан Пухалац.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *