Б. Тадић: Тражили су да признамо Косово, нисмо прихватили

Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас у Крагујевцу да је у последњим тренуцима преговора о статусу кандидата за чланство у ЕУ, изнијет захтјев да Србија призна независност Косова. Коментаришући изјаву министра унутрашњих послова Србије, Ивице Дачића да је признање Косова услов да Србија добије кандидатуру за ЕУ, Тадић је новинарима рекао да је тај […]

уторак, децембар 13, 2011 / 16:53

Председник Србије Борис Тадић изјавио је данас у Крагујевцу да је у последњим тренуцима преговора о статусу кандидата за чланство у ЕУ, изнијет захтјев да Србија призна независност Косова.

Коментаришући изјаву министра унутрашњих послова Србије, Ивице Дачића да је признање Косова услов да Србија добије кандидатуру за ЕУ, Тадић је новинарима рекао да је тај захтјев изнијет, али не на такав начин, као и да се то десило у посљедњим тренуцима преговора о статусу кандидата.

"Ми нисмо такав захтјев прихватили, нити ћемо га прихватити", рекао је Тадић и додао да се сада ради о једној политичкој борби и да је увјерен да ће Србија убиједити своје европске партнере да је то немогуће.

Предсједник Србије није одговорио шта ће се десити ако и на неким наредним преговорима “буду тражили“ да Србија призна независност Косова, и ако је то тражено, да ли је то онда услов, као што се говори да није?

"Вjерујем да ћемо послије једне нове дипломатске офанзиве успјети да убиједимо наше европске партнере. Ако не ову генерацију, убедићемо следећу. Уосталом, и у Европи се дешавају избори као и овде, јер су аргументи на нашој страни", нагласио је Тадић.

Тадић је поновио да Србија неће одустати од Резолуције 1244 Уједињених нација. "Она је донела мир на простору Косова и Метохије и сачувала је људске животе. Она је гаранција заштите људских права независно од тога колико која нација има припадника на Косову и Метохији", сматра Тадић.

Резолуција 1244

Према његовим ријечима, Резолуција УН 1244 о Косову је и правни основ из кога се може пронаћи рјешење за проблем Косова и Метохије.

Тадић је рекао да има јасан политички план како то рјешење треба да изгледа и да ће, ако разговори о томе буду приведени крају, изаћи у јавност.

У сваком случају, рекао је Тадић, "не треба излазити у јавност прије времена да би читав план био ефективан и дао резултат".

"Ми сви, и наша дипломатија, и сви који су се бавили евроинтеграцијама потрошили смо сву људску енергију да одбранимо наш интегритет и да добијемо статус кандидата", рекао је Тадић.

"Огромна енергија је изливена. Није нам жао и нећемо да одустанемо. Ми јасно знамо да је то пут. Србија мора да уђе у ЕУ зато што немамо боље рјешење. Када бисмо га имали, радо бисмо заокренули у овим околностима, јер се и Европа суочава са проблемима, а с друге стране, Србија не може да одустане од елементарних интереса", истакао је Тадић.

Према његовим ријечима, актуелна власт због политике према Косову "трпи страшне оптужбе" да је издајничка иако се, како је рекао, сада види да то није тачно.

Захваливши руској влади на хуманитарној помоћи Србима на Косову, Тадић је рекао да ниједан хуманитарни конвој "не смије да буде заустављен, поготову за Србе на Косову који су, стварно, најугроженија етничка скупина на простору Европе данас".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *