Азербејџански амбасадор похвалио Андрићград

Андрићград у Вишеграду је пројекат човјечанства који ће симболизовати дијалог, сарадњу и мир међу људима како у садашњем, тако и у будућем времену, рекао је амбасадор Азербејџана у Србији Елдар Хасанов. "Послије обиласка градилишта и онога што сам видио, што је до сад урађено у Андрићграду, чини ми се као да се налазим у некој […]

среда, новембар 16, 2011 / 07:16

Андрићград у Вишеграду је пројекат човјечанства који ће симболизовати дијалог, сарадњу и мир међу људима како у садашњем, тако и у будућем времену, рекао је амбасадор Азербејџана у Србији Елдар Хасанов.

"Послије обиласка градилишта и онога што сам видио, што је до сад урађено у Андрићграду, чини ми се као да се налазим у некој бајци. Посебно ме је одушевио режисер Емир Кустурица и његова идеја да град посвети нобеловцу Иви Андрићу и да културом оствари оно што језик политике и дипломатије ријетко могу", рекао је Хасанов новинарима у Вишеграду.

Он је истакао да више од двије деценије прати умјетничко стваралаштво српског режисера и да је пресрећан због сусрета са њим и оним што је видио у Андрићграду.

Славни српски режисер Емир Кустурица, чија фирма "Лотика" гради Андрићград, рекао је да су организација рада по западним искуствима, изузетно лијепо вријеме и брига за сваку уложену марку у овај пројекат допринијели брзини изградње града од камена.

"Успјели смо под кров да ставимо зграде позоришта, биоскопа, капије, мултиплекса, градске куће, а ових дана се копају темељи за Андрићев институт и Робну кућу", нагласио је Кустурица.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић рекао је да захваљујући овом пројекту улицама Вишеграда и Андрићграда данас шетају амбасадори, представници политичке власти и културни ствараоци, нагласивши да ће Вишеград бити препознатљиво мјесто на мапи свијета када град од камена буде завршен.

Изградња Андрићграда на ушћу Рзава у Дрину, према предрачунима, коштаће од 25 до 30 милиона КМ, а требало би да буде завршена до 2014. године. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *