Aустрија укида нуклеарну енергију до 2015. године

БЕЧ – Новим законом о еколошкој струји министар привреде Аустрије Рајнхолд Митерленер жели до 2015. године његову земљу у потпуности да ослободи струје произведене у нуклеарним електранама.  Наиме, Аустрија не поседује нуклеарну електрану, али електропривреда увози струју из суседних земаља која је често произведена у оваквим постројењима, против којих је Влада Аустрије најавила борбу. Тренутно […]

петак, март 25, 2011 / 11:30

БЕЧ – Новим законом о еколошкој струји министар привреде Аустрије Рајнхолд Митерленер жели до 2015. године његову земљу у потпуности да ослободи струје произведене у нуклеарним електранама.

 Наиме, Аустрија не поседује нуклеарну електрану, али електропривреда увози струју из суседних земаља која је често произведена у оваквим постројењима, против којих је Влада Аустрије најавила борбу.

Тренутно увоз струје из иностранства за око шест одсто потиче из нуклеарних електрана, а до 2015. године планирано је да се тај део покрије другим изворима.

Митерленер је нагласио да треба сада, након кататрофе у Јапану, искористити „прозор који се отворио за обновљиву енергију”.

Само у овој години обим подстицаја за еколошка постројења за прављење струје треба да буде повећан за око 100 милиона евра. Нови закон о еколошкој струји ће у просеку стајати скупље свако домаћинство за 13 евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *