Аустрија: Србија и Српска заједно против БХС-а

Влада Србије ће преко својих званичника настојати да утиче на аустријске власти да омогуће бројној српској диајспори у овој земљи да свој језик изучава одвојено од БХС (бошњачки-хрватски-српски) варијанте, како је сада случај, поручила је директорка Kанцеларије за дијаспору др Славка Драшковић на састанку са члановима Српског друштва „Просвјета“ и представницима Савеза српских студената у […]

четвртак, јануар 31, 2013 / 12:35

Влада Србије ће преко својих званичника настојати да утиче на аустријске власти да омогуће бројној српској диајспори у овој земљи да свој језик изучава одвојено од БХС (бошњачки-хрватски-српски) варијанте, како је сада случај, поручила је директорка Kанцеларије за дијаспору др Славка Драшковић на састанку са члановима Српског друштва „Просвјета“ и представницима Савеза српских студената у иностранству, приликом посете Бечу током прошле недеље.

Они су се сложили и да је један од приоритета да се међудржаним уговорима побољша статус више од две хиљаде српских студената у Аустрији.

Др Драшковић је нагласила да, с обзиром да су Срби свуда у свету заједно, без обзира одакле су дошли, и с обзиром да сви они осећају да припадају једној традицији, историји, култури и језику, потребна је јединствена политика и заједничка одговорност према овом питању.

„Влада Србије ће иницирати успостављање заједничке политике и одговорности Републике Србије и Републике Српске према српској дијаспори“, рекла је она.

Српски студенти у Бечу и представници „Просвјете“ нагласили су да је потребно заједничким напорима дијаспоре и српских отаџбина формирати српски просветни и културни центар, са библиотеком, ради образовања, културног и духовног уздизања, састајања, друговања и радовања бројних Срба који живе у Бечу. Они су поручили да би овакав центар требало да буде главни носилац заштите српског идентитета, афирматор српске културе, историје и традиције у Аустрији.

Учесници састанка усагласили су се да што већи број српских интелектуалаца треба да се укључи у институције аустријског друштва и у политички живот Аустрије.

Српско Просвјетно и Културно Друштво „Просвјета“ – одбор у Аустрији је основано у мају 2011. године и за кратко време се афирмисало као један од најбитнијих интегративних фактора међу Србима у Аустрији.


Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије0 КОМЕНТАРА

  1. malo je to treba traziti dvojezicne naslove svih mjesta u Austriji, a da najpoznatiji listovi Kurir i Standard svaki drugi dan izlaze na cirilici. U podrucijima gdje ima vise od 100 srba treba traziti entitet ili barem SAO pokrajinu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *