Аустрија: Италија превелика да би је ЕУ финансијски спасила

Италија је превелика да би је финансијски спасила Европска унија, па зато званични Рим мора да поднесе велике жртве, изјавила је аустријска министарка финансија, Марија Фектер. „Италија зна да, с обзиром на величину њене привреде, не може да се нада помоћи са стране. Зато се сад у тој земљи ради на примjени оштрих мjера штедње”, […]

уторак, новембар 8, 2011 / 12:52

Италија је превелика да би је финансијски спасила Европска унија, па зато званични Рим мора да поднесе велике жртве, изјавила је аустријска министарка финансија, Марија Фектер.

„Италија зна да, с обзиром на величину њене привреде, не може да се нада помоћи са стране. Зато се сад у тој земљи ради на примjени оштрих мjера штедње”, рекла је она на почетку другог дана састанка министара финансија ЕУ у Бриселу, пренијела је агенција АФП.

Данас су италијански трошкови задуживања на тржишту обвезница поново премашили рекорд и порасли на 6,73 одсто, док премијера Силвија Берлусконија чека кључно гласање у парламенту о стању јавних финансија.

Комбинација ниске стопе раста италијанске привреде и јавног дуга од 1,9 билиона евра је код инвеститора подстакла страховања да би Италија могла да буде следећа жртва европске дужничке кризе, иако је њен буџетски дефицит релативно низак.

Европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен изјавио је синоћ да од треће по величини привреде у оквиру еврозоне жели хитне одговоре кад је ријеч о примјени реформи, а очекује се да ће у Италији данас и сутра боравити прва група стручњака ЕУ за мониторинг. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *