Атина: Меркелова обећала, Грци жестоко протестовали

Далеко од очију Грка од којих су је чувале јаке полицијске снаге, њемачка канцеларка Ангела Меркел обећала је подршку грчкој влади у даљим напорима да спроведе реформе и поврати међународни кредибилитет. Изразила је увјерење да је мјесто Грчкој у еврозони, али је поручила да ће се о транши европског кредита одлучивати послије коначног извештаја инспектора […]

уторак, октобар 9, 2012 / 18:17

Далеко од очију Грка од којих су је чувале јаке полицијске снаге, њемачка канцеларка Ангела Меркел обећала је подршку грчкој влади у даљим напорима да спроведе реформе и поврати међународни кредибилитет.

Изразила је увјерење да је мјесто Грчкој у еврозони, али је поручила да ће се о транши европског кредита одлучивати послије коначног извештаја инспектора „тројке” међународних кредитора.

„Залагаћу се да Грчка остане у еврозони и молићу се да тако и буде јер видим да су влада и народ постигли велики напредак у спровођењу реформи. Огроман дио тог тешког пута пуног одрицања већ је пређен, преостало је да се процес доведе до краја јер, у противном, Грчка би много изгубила. Заједнички је интерес да Грчка поврати повјерење и стабилност”, изјавила је Меркелова новинарима по завршетку разговора са Антонисом Самарасом.

Пред ТВ камерама грчки премијер није могао да сакрије дозу резигнираности када је подвукао да „Грчка не тражи милост, не очекује велике суме новца” али да је, како је рекао, задовољан да је на лицу места могао да саопшти колике су жртве учињене, колико је људи остало без посла и колико је тога још Атина спремна да учини да би испунила све своје обавезе према кредиторима и сачувала своје мјесто у еврозони.

„Посебно ми је важно сазнање да је канцеларка Меркел показала да поштује жртве грчког народа”, закључио је Самарас.

Кратким пријемом код предсједника Грчке Кароласа Папуљаса, коме је поручила да је у посјету дошла као пријатељ и партнер, заокружен је политички дијалог са њемачким канцеларом.

„Ваша посјета је за нас од посебне важности јер долази у тренутку када су снаге грчког народа на крају, када је сасвим исцрпљен кризом”, рекао је Папуљас и подвукао да заједнички задатак треба да буде трагање за мјерама које ће смањити незапосленост и које ће пружити наду.

Атињани, међутим, нису Ангелу Меркел дочекали са добродошлицом. Око 60.000 незадовољних Грка изашло је на протесте да још једном покажу да не одобравају наметнуте мјере штедње и да је сматрају главним кривцем за реформе којима је, у замјену за европске кредите, нација доведена на ивицу сиромаштва. Носили су пароле са поруком „Грчка није њемачка колонија” и „Ово није ЕУ већ ропство”. Дошло је до неколико озбиљних инцидената и сукоба демонстраната и полиције. На каменице, полиција је одговорила шок-бомбама и бибер-спрејом.

С друге стране, у најужем центру, у зони око парламента, Меркелову су дочекале сабласно празне улице, јако обезбјеђење око Предсједничке палате, њемачке амбасаде и Гетеовог института…

У ровитој ситуацији са неизвјесним рјешењем које се о судбини Грчке очекује на самиту ЕУ у Бриселу 18. октобра, посјета и подршка Меркелове има за Атину посебни значај. Даје извјесну сигурност да ће Грчка остати у еврозони, да ће поред извјештај експерата „тројке” који имају много замјерки на спровођења реформи и пакета мјера штедње од 13,7 милијарди евра бити саслушани и аргументи Атине, њени апели за продужавање рокова за враћање дугова и да ће европски кредит од 31,5 милијарди можда бити уплаћен на вријеме како би се већ у новембру избјегао државни банкрот.

Истовремено, овом посјетом је Меркелова хтјела да покаже критичарима у сопственом парламенту да има слуха и осјећања за патње грчког народа. Процјењује се да је до наредних њемачких избора за њу и те како важно да Грчка остане у еврозони и да око ње не буде озбиљних потреса. Јер, евентуални излазак Грчке значио би и опасан „домино ефекта”, што би и Берлин могло превише да кошта. Бар 70 милијарди евра, колико му дугују држава и грчке банке.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *