Астронаути поправљају Међународну свемирску станицу

Два астронаута Међународне свемирске станице изашли су данас у планирану свемирску шетњу како би пронашли и поправили, ако је могуће, пукотину из које цури амонијак за хлађење станице. Флеке смрзнутог амонијака примjећене су у четвртак у широком луку око соларних панела, с лијеве стране станице. Мање од 48 сати пошто су примјетили проблем, астронаути Томас […]

субота, мај 11, 2013 / 20:10

Два астронаута Међународне свемирске станице изашли су данас у планирану свемирску шетњу како би пронашли и поправили, ако је могуће, пукотину из које цури амонијак за хлађење станице.

Флеке смрзнутог амонијака примjећене су у четвртак у широком луку око соларних панела, с лијеве стране станице.

Мање од 48 сати пошто су примјетили проблем, астронаути Томас Маршберн и Кристофер Кесиди изашли су у слободан простор да би открили квар. Они су спремни ако буде требало, да замијене чак и пумпу.

НАСА је саопштила да је у питању знатно цурење, али да не представља пријетњу по безбједност астронаута са Међународне свемирске станице.

На почетку свемирске шетње, ниједан од астронаута није спазио мрље амонијака нити ичег сличног.

Астронаути су морали да сниме фотографије опреме, али фото-апарат није функционисао, тако да је један од астронаута морао да чека да станицу обасја дневна свјетлост са Земље.

На Међународној свемирској станици амонијак се користи за хлађење система за производњу струје. НАСА наводи да сада ради на превезивању соларних панела како би онај из чијег система цури амонијак могао да се искључи.

Прошле године на станици се догодио сличан квар, али није познато да ли на истом или на неком другом систему.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *