Астеорид нам махнуо

Астероид величине носача авиона „прозујао“ је ноћас поред Земље што је најближи сусрет једне тако масивне свемирске стијене са плавом планетом послије више од три деценије. Научници су искључили могућност судара, али су окренули телескопе ка небу како би више сазнали о објекту познатом као 2005 YУ55, пренио је АП. Астероид је био најближе земљи […]

среда, новембар 9, 2011 / 09:19

Астероид величине носача авиона „прозујао“ је ноћас поред Земље што је најближи сусрет једне тако масивне свемирске стијене са плавом планетом послије више од три деценије.

Научници су искључили могућност судара, али су окренули телескопе ка небу како би више сазнали о објекту познатом као 2005 YУ55, пренио је АП.

Астероид је био најближе земљи 28 минута послије поноћи по средњоевропском времену, на удаљености од 325.088 километара, отприлике унутар мјесечеве орбите – просјечна удаљеност између Земље и Мјесеца је 384.633 километара.

Прошли пут је астероид ове величине дошао тако близу земље 1976, а то ће се поново догодити тек 2028. године.

Научници из Мреже дубоки свемир при Америчкој свемирској агенцији (НАСА) у калифорнијској пустињи пратили су читаве седмице астероид пречника 400 метара који се приближавао Земљи из правца Сунца брзином од 46,671 километар на сат.

Астрономи, као и аматери, љубитељи свемира, широм свијета помно су га пратили.

За оне без телескопа, опсерваторија је емитовала снимак проласка астероида уживо на "Устриму", што је привукло неколико хиљада гледалаца.

Астероид је изгледао као бијела тачка наспрам позадине проткане звијездама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *