Асанж се жалио Врховном суду на одлуку о изручењу

Оснивач сајта Викиликс Џулијан Асанж поднио је данас Врховном суду Велике Британије жалбу на одлуку о изручењу Шведској. Суд у Лондону потврдио је да је Асанж данас уложио поднесак у којем тражи саслушање пред Врховним судом. Асанжу је 2. новембра већ одбијена прва жалба на изручење Шведској, где је против њега подигнута оптужница за силовање […]

уторак, новембар 15, 2011 / 21:52

Оснивач сајта Викиликс Џулијан Асанж поднио је данас Врховном суду Велике Британије жалбу на одлуку о изручењу Шведској.

Суд у Лондону потврдио је да је Асанж данас уложио поднесак у којем тражи саслушање пред Врховним судом.

Асанжу је 2. новембра већ одбијена прва жалба на изручење Шведској, где је против њега подигнута оптужница за силовање и сексуално узнемиравање.

Због тога ће Асанж затражити на саслушању заказаном за 5. децембар да Врховни суд размотри његову жалбу, позивајући се на значај свог случаја за цјелокупну јавност.

Асанж се налази у кућном притвору у једној вили на истоку Енглеске. Он је раније најавио да ће се жалити и Европском суду за људска права уколико британско правосуђе одбаци његове захтеве.

Његове присталице тврде да је шведско тужилаштво под утицајем САД из политичких разлога покренуло случај због тога што је сајт Вилиликс објавио повјерљиве извјештаје америчке војске о ратовима у Ираку и Авганистану и хиљаде америчких дипломатских депеша. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *