Арапска лига увела санкције Сирији

Арапска лига одлучила је, већином гласова, да уведе санкције Сирији којима се предвиђа прекид трговинских веза са овом блискоисточном земљом и замрзавање њених средстава због насиља режима у Дамаску над демонстрантима. Премијер Катара и министар спољних послова шеик Хамад бин Џасим ал Тани рекао је да би „та одлука требало да буде спроведена у дјело […]

недеља, новембар 27, 2011 / 18:37

Арапска лига одлучила је, већином гласова, да уведе санкције Сирији којима се предвиђа прекид трговинских веза са овом блискоисточном земљом и замрзавање њених средстава због насиља режима у Дамаску над демонстрантима.

Премијер Катара и министар спољних послова шеик Хамад бин Џасим ал Тани рекао је да би „та одлука требало да буде спроведена у дјело одмах”, пренио је Ројтерс. Он је упозорио да, уколико арапски свијет не успије да заустави кризу, онда би могле да интервенишу стране силе.

Шеик Хамад је претходно рекао да Арапи желе да избјегну понављање онога што се десило у Либији, гдје је после резолуције Савјета безбједности УН дошло до ваздушних удара против снага Муамера Гадафија, током којих је он збачен с власти и убијен.

Катарски премијер је објаснио да су се арапске земље ангажовале да би избјегле та мијешања споља, али и додао да, уколико међународна заједница не види да су Арапи озбиљни, он не може да гарантује да се таква акција може избјећи.

„Арапска лига је са 19 гласова од укупно 22 члана организације усвојила санкције којима се забрањују путовања сиријских руководилаца, замрзава имовина чланова владе предсједника Башара ал Асада, обуставља пословање са Сиријском централном банком и прекида инвестирање у Сирију”, рекао је шеик Хамад на конференцији за медије.

Сирија је под све већим притиском међународне заједнице због бруталног обрачуна режима предсједника Башара ал Асада са демонстрантима који од средине марта траже његову оставку. ЕУ и САД до сада су увеле више санкција против режима у Дамаску, укључујући забрану на увоз сиријске нафте.

Арапска лига јуче је поред забране путовања сиријским званичницима, обуставила и комерцијалне летове, јављају агенције. Ова организација, која окупља 22 арапске земље, раније је суспендовала чланство Сирије, а у четвртак јој је дала рок од 24 сата да пристане на посматрачку мисију како се не би суочила са санкцијама. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *