Арапска лига суспендује Сирију

Арапска лига суспендовала је све сиријске активности унутар блока све док предсједник Башар ал-Асад не проведе Арапски договор како би окончао насиље против антивладиних демонстраната. У саопштењу, које је у суботу у Каиру прочитао шеик Хамад Бин Јасен ал-Тани, катарски премијер, АЛ ће "суспендовати активности сиријских делегата на састанцима АЛ" и провести "економске и политичке […]

субота, новембар 12, 2011 / 15:23

Арапска лига суспендовала је све сиријске активности унутар блока све док предсједник Башар ал-Асад не проведе Арапски договор како би окончао насиље против антивладиних демонстраната.

У саопштењу, које је у суботу у Каиру прочитао шеик Хамад Бин Јасен ал-Тани, катарски премијер, АЛ ће "суспендовати активности сиријских делегата на састанцима АЛ" и провести "економске и политичке санкције против владе Сирије".

Лига је такође позвала чланице да повуку своје амбасадоре из Дамаска и запријетила признањем Сиријског националног савјета уколико Сирија не престане са "сталним убијањем" демонстраната.

Министри спољних послова Арапске лиге данас на ванредном састанку покушавају да нађу одговор на питање како зауставити насиље у Сирији, пошто је влада у Дамаску изиграла споразум о окончању тортуре над демонстрантима.

Сирија је прошле недеље прихватила план Арапске лиге за окончање нереда, али је насиље настављено, а новембар би могао бити најкрвавији мјесец побуне против Асадовог режима – више од 250 цивила је убијено у претходних 11 дана акција у граду Хомсу који је жариште побуне.

Уочи почетка скупа у Каиру, министри 22 чланице су прошли поред стотинак демонстраната који су подржали захтјев сиријске опозиције да се тој земљи суспендује чланство у Арапској лиги, што би био симболичан ударац држави која се хвали арапским национализом. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *