Арабија баш напредује: Након вожње бицикла, женама дозвољен и спорт

Приватним женским школама у Саудијској Арабији биће од сада дозвољено да имају спортске активности, „у складу са шеријатским законом“, преноси данас званична новинска агенција из Ријада. Саудијска Арабија слиједи ултра конзервативну интерпретацију шеријатског закона, према којем је, између осталог, забрањено женама да се баве спортом. Но, и даље ће бити забрањени часови спорта у државним […]

субота, мај 4, 2013 / 21:32

Приватним женским школама у Саудијској Арабији биће од сада дозвољено да имају спортске активности, „у складу са шеријатским законом“, преноси данас званична новинска агенција из Ријада.

Саудијска Арабија слиједи ултра конзервативну интерпретацију шеријатског закона, према којем је, између осталог, забрањено женама да се баве спортом.

Но, и даље ће бити забрањени часови спорта у државним школама за дјевојчице, као и постојање женских спортских клубова.

Министарство образовања наложило је приватним женским школама да обезбиједе одговарајући простор и опрему за бављење спортом.

Ученице морају да буду "пристојно обучене", а приоритет, како се наводи, за држање часова спорта треба да имају женски наставници.

Министарство је навело да су неке приватне женске школе држале спортске часове, без правила која би штитила интересе ђака и њихово здравље.

Двије Саудијке први пут су се такмичиле на прошлогодишњим Олимпијским играма, носећи модификовану верзију вела, што су одобрили званичници олимпијаде.

Вјерска полиција Саудијске Арабије дозволила је, раније ове године, женама да возе мотоцикле и бицикле, али само у рекреативним зонама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *