Анкете у Хрватској: Прошло је СДП-ових пет минута

Лоша оцјена рада владе, наставак пада рејтинга СДП-а и постепени опоравак ХДЗ-а, за кога се вјеровало да је уништен након бројних корупционашких афера – карактеристике су нових анкета о рејтизима политичара у Хрватској. Према истраживању "Кро-барометра", које проводи агенција "Ипсос пулс", ХДЗ је у мају остварио други најбољи резултат у току посљедњих годину дана, те […]

уторак, мај 28, 2013 / 12:28

Лоша оцјена рада владе, наставак пада рејтинга СДП-а и постепени опоравак ХДЗ-а, за кога се вјеровало да је уништен након бројних корупционашких афера – карактеристике су нових анкета о рејтизима политичара у Хрватској.

Према истраживању "Кро-барометра", које проводи агенција "Ипсос пулс", ХДЗ је у мају остварио други најбољи резултат у току посљедњих годину дана, те се сасвим приближио СДП-у.

С обзиром на то да је разлика између СДП-а, који је добио 23,8 одсто подршке анкетираних и ХДЗ-а /21,5 одсто/ – унутар статистичке грешке, може се рећи да странке имају скоро једнаку подршку бирача.

СДП је, напомињу аналитичари, за годину дана изгубио чак десет одсто подршке потенцијалних бирача.

Изненађење су лабуристи који су трећи по популарности – они имају 13,1 одсто подршке.

Слиједи ХНС Весне Пусић, затим ХСС-ХСП "Анте Старчевић" итд..

Премијера Зорана Милановића у мају је подржавало 34 одсто грађана, што је најлошија подршка откад је на власти и његов најлошији резултат, док лидера ХДЗ-а Карамарка подржава 18 одсто анкетираних.

Предсједник Иво Јосиповић је и даље најпопуларнији политичар са 71 одсто гласова, а слиједи га Драгутин Лесар – лидер лабуриста са 48 одсто.

Интересантно је да премијер Милановић има подршку од 34 одсто – колико и лидер Хрватске странке права Ружа Томашић, позната по својим расистичким изјавама о Србима…

Грађани нису задовољни ни смјером у коме иде Хрватска – чак 71,7 одсто сматра да тај пут није добар.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *