Амнести поручује Хрватској: Истражите ратне злочине

Организације за заштиту људских права Амнести интернешенал (АИ) позвала је нову владу Хрватске, на челу с премијером Зораном Милановићем, да истражи високе државне и војне функционере због сумње да су починили ратни злочин. Тиме би исправили грешке које су чиниле претходне Владе које су због своје пасивности, жртвама злочина и њиховим породицама ускратили право на […]

понедељак, децембар 26, 2011 / 08:12

Организације за заштиту људских права Амнести интернешенал (АИ) позвала је нову владу Хрватске, на челу с премијером Зораном Милановићем, да истражи високе државне и војне функционере због сумње да су починили ратни злочин.

Тиме би исправили грешке које су чиниле претходне Владе које су због своје пасивности, жртвама злочина и њиховим породицама ускратили право на истину, правду и одштету, изјавио је директор АИ за Европу и централну Азију Никола Дакворт, а пренијели су хрватски електронски медији.

У извјештају АИ посебно је споменут потпредсједник донедавно владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Владимир Шекс о чијој се командној одговорности за злочине у Славонији говорило за вријеме суђења Бранимиру Главашу, осуђеном за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку.

Као и у ранијим извјештајима те међународне организације наведено је и име бившег војног функицонера, пензионисаног адмирала Давора Домазета, у вези са којим су се појавиле информације о могућој одговорности за злочине почињене у акцији Медачки џеп.

„Уколико у кратком року Хрватска не ријеши све те проблеме, остаће питање је ли испунила обавезе везане за заштиту људских права или услове за чланство у ЕУ”, наведено је у извјештају.

АИ је почетком ове године позвао хрватске власти, на челу с тадашњом премијерком Јадранком Косор, да истражи тврдње да високи функционери у тој земљи, међу којима и Владимир Шекс, нису спријечили ратне злочине које су починиле хрватске снаге у периоду од 1991. до 1995.

Владимир Шекс тада је оштро демантовао оцјене АИ, а извјештај те организације оштро је критиковало и хрватско министарство правосуђа. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *