Амфилохије довео Његоша на корак до свеца

Свечаним литургијским уношењем иконе Светог митрополита Петра другог у Цетињски манастир данас је 19. мај установљен као датум празновања митрополита Петра II Петровића Његоша као светитеља, на нивоу Митрополије црногорско-приморске. Службу је служио архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством Митрополије и Епархије буеноајреско-централно-јужноамеричке. – Попут Светог Саве и свог стрица Светог Петра Цетињског, несумњиво […]

недеља, мај 19, 2013 / 19:48

Свечаним литургијским уношењем иконе Светог митрополита Петра другог у Цетињски манастир данас је 19. мај установљен као датум празновања митрополита Петра II Петровића Његоша као светитеља, на нивоу Митрополије црногорско-приморске.

Службу је служио архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством Митрополије и Епархије буеноајреско-централно-јужноамеричке.

– Попут Светог Саве и свог стрица Светог Петра Цетињског, несумњиво је свједок Христовог васкрсења и свети митрополит Петар II, Цетињски пустињак и Ловћенски тајновидац. Тако је већ написано на његовој икони коју овде видите, литургијски унијету на овај свети дан у храм Рождества Пресвете Богородице Цетињског манастира – казао је Амфилохије.

Митрополит је рекао да је на својој првој икони митрополит Петар II Петровић Његош с правом назван Ловћенским тајновидцем, јер је заиста био тајновидац.

– Све оно што је видио Свети нови Петар II Петровић Његош, Ловћенски тајновидац, све је то испуњено најдубљим виђењем и сазнањем, а то је виђење Слова предвјечнога Оца кроз кога је све постало што је постало. То је он и записао у свом завјештању – рекао је митрополит.

У току литургије икона Светог митрополита Петра II је била постављена на иконостасу цркве Цетињског манастира где се налази и лик Светог Петра Цетињскога.

Његош је на икони представљен у архијерејским одеждама. У десној руци он држи ловћенску цркву Светог Петра Цетињског, а у лијевој свитак са стиховима из “Луче микрокозма” посвећеним Христу васкрсломе.

На предстојећем заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве биће покренут поступак канонизације и уношење у Диптих светих митрополита Петра II Петровића Његоша.0 КОМЕНТАРА

  1. Немој тако да причаш Марко, Амфилохије се бори ко лав, против оних кривокапићевих усташоида црвене хрватске, који ће нам отети Његоша, Ловћен, Морачу и Острог, ако се Сабор СПЦ који је у току не призове памети и подржи приједлог Амфилохија!

  2. plajvaz, 20.05.2013. 05:18:24

    Šta ti imaš protiv bludnika i razvratnika?Ti znaš da je bio nasilnik i kamatar?Čoek ševio i piso pjesme.Možda je trebo biti gej.Sav svijet se vrti oko te ženske stvarčice i love i sad zamjeriti takvom velikanu.Imao se rašta i roditi.Bar je bio najmudrija glava.Pogledaj sad ko je na čelu naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *