Америка тјера Гбагбоа са власти

САД позвале су данас Лорена Гбагбоа да одмах оде са власти, јер својим даљим останком на функцији предсједника Обале Слоноваче ту земљу гура у безакоње. САД позивају бившег предсједника Лорена Гбагбоа да одмах оде са власти јер Обалу Слоноваче гура у безакоње", наводи се у саопштењу америчког државног секретара Хилари Клинтон. Апел америчког државног секретара […]

недеља, април 3, 2011 / 11:59

САД позвале су данас Лорена Гбагбоа да одмах оде са власти, јер својим даљим останком на функцији предсједника Обале Слоноваче ту земљу гура у безакоње.

САД позивају бившег предсједника Лорена Гбагбоа да одмах оде са власти јер Обалу Слоноваче гура у безакоње", наводи се у саопштењу америчког државног секретара Хилари Клинтон.

Апел америчког државног секретара упућен је у вријеме када снажна артиљеријска ватра и експлозије потресају централни дио Абиџана највећег града на Обали Слоноваче трећег дана жестоких сукоба присталица Гбагбоа и међународног признатог предсједника Аласане Уатаре.

До сада је Гбагбо одбијао позиве свјетских лидера да оде са власти усљед офанзиве војника лојалних Уатари.

Извјештаји о разарањима и масивном расељавању становништва пристижу и из града Дуекое на западу те западноафричке земље гдје је, према подацима Међународног комитета Црвеног крста у једном дану убијено 800 људи.

Католичка хуманитарна организација "Каритас" пријавила је УН да је 1 000 људи "убијено или нестало", док је мисија УН првобитно саопштила да је погинило 330 лица, окривљујући обје стране за учешће у масовним убиствима.

Уатарове присталице ушле су крајем прошле седмице у Абиџан након офанзиве покренуте на југу земље с циљем свргавања Гбагбоа, који одбија да призна пораз на предсједничким изборима одржаним 28. новембра и оде са власти.

Гбагбо је одбијао позиве из Афричке уније и Запада да оде са власти након избора и против њега су уведене санкције САД, ЕУ и УН.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *