Америка спремна да нападне Сирију, Обама даје зелено свјетло?

Амерички предсједник Барак Обама одлучио је синоћ да упути директну војну помоћ побуњеницима у Сирији, саопштила је Бијела кућа, пренио је синоћ Ројтерс. Обама је, како наводе агенције, одлучио да "промијени лист" када је Њујорк тајмс објавио документ који је показазао да у Вашингтону већ неко вријеме циркулише документ који доказује да је режим Башара […]

петак, јун 14, 2013 / 08:05

Амерички предсједник Барак Обама одлучио је синоћ да упути директну војну помоћ побуњеницима у Сирији, саопштила је Бијела кућа, пренио је синоћ Ројтерс.

Обама је, како наводе агенције, одлучио да "промијени лист" када је Њујорк тајмс објавио документ који је показазао да у Вашингтону већ неко вријеме циркулише документ који доказује да је режим Башара ал Асада користио хемијско оружје у Сирија. Тиме је Дамаск "прегазио црвену линију" коју је зацртао Барак Обама.

Та линија зацртана је још у априлу, када су САД и тада рекле да Дамаск не смије да је пређе. Иако Бијела кућа сада има доказе о употреби хемијског оружја, у администрацији Барака Обаме још увијек постоје дубоке подјеле око наредних потеза, пошто је, бар до сада, Вашингтон вјешто избјегавао да се умијеша у сиријски грађански рат.

Оно је сигурно, преносе агенције, је да су сви мировни покушаји Америке када је ријеч о Сирији пали у воду и могу се означити као неуспјели, а сада је и Обамин маневарски простор у великој мјери додатно смањен после уласка бораца Хезболаха у сукоб на страни Асада, чиме се добар дио устаничког покрета нашао на ивици колапса, пише Њујорк тајмс.

Обама се већ недељама налази под озбиљним притиском да се укључи у рат у Сирији, при чему су Бил Клинтон и Џон Мекејн најозбиљнији заговорници интервенције.

Дио доказа о хемијском оружју набавила је, наравно, ЦИА, која је дошла до узорака урина двојице устаника, једног који је убијен и другог који је повријеђен у сукобима недалеко од мјеста Утубија. Резултати анализе, наводно, показују да су обојица били изложени дејству сарина, на основу чега је закључено да је тај бојни отров користила сиријска војска.

Високи званичник Бијеле куће Бен Родес навео је да Обама разматра политичке и војне опције, али је наговијестио и да је могуће да неће одмах доћи до јаче реакције САД.

"Ми смо се спремили за многе неочекиване ситуације у Сирији", рекао је Родес, који је замјеник савјетника за националну безбједност. "Донијећемо одлуке о даљим акцијама када ми будемо сматрали да треба", додао је он.

Обамина администрација је процијенила да је у нападима хемијским оружјем у Сирији погинуло између 100 и 150 људи. САД криве сиријску владу за те нападе и наводе да су подаци вјероватно некомплетни.

Са друге стране, Американци наводе и да нема поузданих информација да је сиријска опозиција користила хемијско оружје, како тврде снаге одане Асаду.

Бијела кућа је у саопштењу навела да се коришћењем хемијског оружја "крше међународне норме и прелазе јасне црвене линије".

УН раније јуче су саопштиле да је од почетка сукоба до краја априла у Сирији погинуло око 93.000 људи.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *