Амерички војници се иживљавали над мртвим талибанским борцима

Америчка војска отворила је истрагу поводом видео снимка на коме се види група маринаца како уринира на мртве талибанске борце. На снимку се виде четворица мушкараца у војним униформама како уринирају на три беживотна тијела мушкараца. У позадини се чује глас мушкарца који каже "лијеп дан, друшкане". Мушкарци који леже имају смеђу боје коже, босоноги […]

четвртак, јануар 12, 2012 / 10:35

Америчка војска отворила је истрагу поводом видео снимка на коме се види група маринаца како уринира на мртве талибанске борце.

На снимку се виде четворица мушкараца у војним униформама како уринирају на три беживотна тијела мушкараца.

У позадини се чује глас мушкарца који каже "лијеп дан, друшкане". Мушкарци који леже имају смеђу боје коже, босоноги су и један је прекривн крвљу и нису у иниформи.

Поријекло видео снимка није познато, нити ко га је поставио на Интернет.

Чини се да су маринци свјесни да их снимају, наводи Би-Би-Си.

Портпарол Пентагона капетан Џон Кирби рекао је да су они дубоко узнемирени овим видео снимком.

"Ко год да је и без обзира на околности које ћемо сазнати током истраге, ријеч је о шокантном понашању које је неприхватљиво за једног војника", рекао је Кирби.

Штаб маринског корпуса у Пентагону саопштио је да то што је приказано на снимку није у складу са суштинским вриједностима и не указују на карактер маринаца. "Цијели случај биће темељито истражен", навео је Кирби.

Видео снимак је објављен на интернету али још није верификован.

Савјет за америчко-исламске односе саопштио је да је видео снимак показао понашање које апсолутно неприхватљиво за америчке војнике.

"Ово је за сваку осуду и гађење, потпуно је неморално. Ниједна војска овим се не би поносила и мислим најмање од свих америчка војска", рекао је портпарол Савјета Ибрахим Хупер мрежи Би-Би-Си.

"То је неприлично за било коју војску на свијету и представља кршење међународних прописа рата, осим што представља кршење америчког закона о војсци", рекао је Хупер.

Он је додао да је Савјет упутио писмо секретару одбране Лиону Панети захтијевајући "хитну и темељиту истрагу".

САД има око 20.000 маринаца распоређених у Авганистану, већином у провинцијама Кандахар и Хелманд.

Око 90.000 америчких војника распоређено је у Авганистану.

САД и њени партнери у Авганистану рекли су да планирају да предају безбједност Авганистану и повуку борбене трупе до краја 2014.

СНИМАК ЈЕ УЗНЕМИРАВАЈУЋИ:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo playerОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *