Америчке власти: Јесмо прислушкивали, али нисмо све искористили

Америчке власти прошле године су искористиле детаљне информације о мање од 300 телефонских бројева, наводи се у новом објављеном документу администрације САД. Тих 300 бројева су дио обимне архиве коју је о милионима телефонских бројева и налозима електронске поште сакупила америчка Агенција за националну безбједност /НСА/. У документу се додаје да су проведене истраге довеле […]

недеља, јун 16, 2013 / 17:36

Америчке власти прошле године су искористиле детаљне информације о мање од 300 телефонских бројева, наводи се у новом објављеном документу администрације САД.

Тих 300 бројева су дио обимне архиве коју је о милионима телефонских бројева и налозима електронске поште сакупила америчка Агенција за националну безбједност /НСА/.
У документу се додаје да су проведене истраге довеле до хапшења двојице мушкараца који су планирали напад на подземну жељезницу у Њујорку 2009. године.

Документ који открива ове информације саставиле су америчке обавјештајне службе за потребе администрације у Вашингтону, а јавности га је предочила сенатска комисија за обавјештајна питања, пренио је Би-Би-Си.

Коментатори тумаче објављивање овог документа као покушај демантовања оптужби да су америчке власти отишле предалеко у истрагама о потенцијалним терористичким завјерама.

Администрација у Вашингтону инсистира да је сакупљање огромне количине података у оквиру програма НСА легално, строго контролисано и да не представља кршење приватности обичних Американаца. Такође је наглашено да се ови подаци уништавају послије пет година.

У документу нису објављени детаљи о осталим разоткривеним завјерама, нити се помињу имена осталих држава.

Постојање тајног програма за шпијунирање телефонског и интернетског саобраћаја медијима је из Хонг Конга открио Едвард Сноуден, компјутерски стручњак који је некада преко једне приватне фирме радио за НСА. Он је рекао да је то учинио да би заштитио грађанске слободе широм свијета. /

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *