Амбасадор Чешке у Шековићима: БиХ нам је приоритет

Амбасадор Чешке у БиХ Томаш Суњог изјавио је данас да ће, у складу са програмом међународне сарадње и развоја до 2017. који је усвојила чешка Влада, сваке године бити на располагању 4,5 милиона марака за реализацију различитих пројеката у БиХ. Суњог је током посјете Шековићима нагласио да је у реализацији овог програма БиХ једна од […]

среда, новембар 9, 2011 / 17:51

Амбасадор Чешке у БиХ Томаш Суњог изјавио је данас да ће, у складу са програмом међународне сарадње и развоја до 2017. који је усвојила чешка Влада, сваке године бити на располагању 4,5 милиона марака за реализацију различитих пројеката у БиХ.

Суњог је током посјете Шековићима нагласио да је у реализацији овог програма БиХ једна од приоритетних земаља.

"Имамо пројекте у области пољопривреде, заштити животне средине, обновљивих извора енергије, здравствене заштите и јачању административних капацита, који се посебно односе на интеграцију БиХ у ЕУ", навео је Суњог.

Чешки амбасадор је у Шековићима разговарао са представницима локалне власти, а потом је посјетио шековићку Народну библиотеку у којој су, захваљујући финансијском учешћу Владе Чешке, опремљене просторије и реконструсан систем централног гријања.

Директор Библиотеке Славиша Поповић рекао је да је ријеч о пројекту вриједном 60.000 КМ, који су подржали Министарство просвјете и културе и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске, чешка Амбасада и општина.

"Вриједност радова који су до сада завршени износи 43.000 КМ, од чега је Влада Чешке донирала 12.000 КМ. Замијењена је котловница, урађена комплетна топлификација зграде и каналисања површинских вода, уређене прилазне стазе. Преостало је да буде ријешен проблем такозване капиларне влаге", рекао је Поповић.

Чешки амбасадор данас је посјетио и комплекс за производњу кошница, органског меда и медоносног биља на локалитету Бишина. У овај пројекат, вриједан неколико милиона евра, чешка Влада уложила је близу 700.000 КМ.

Суњог је учествовао у монтажи једне кошнице, а потом посјетио стакленик за производњу медоносног биља, највећи тог типа у региону.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *