Алгоритам за препознавање лажнх профила истрениран на порно сајтовима

Научници с неколико универзитета развили су алгоритам за препознавање лажних профила на интернету. Дио људи такве профиле отвара из досаде или знатижеље, дио ради превара, неки се боје користити праве податке, а дио интернетских корисника користи се лажним профилима због троловања, односно провоцирања и изазивања других људи на интернету. Без обзира на разлог кориштења лажних […]

субота, јун 10, 2017 / 15:12

Научници с неколико универзитета развили су алгоритам за препознавање лажних профила на интернету.

Дио људи такве профиле отвара из досаде или знатижеље, дио ради превара, неки се боје користити праве податке, а дио интернетских корисника користи се лажним профилима због троловања, односно провоцирања и изазивања других људи на интернету.

Без обзира на разлог кориштења лажних информација, у будућности би овај алгоритам могао препознати такве особе и блокирати њихово коришћење друштвених мрежа.

Занимљиво је да су научници овај алгоритам тренирали на познатој порнографској страници ПорнХуб – анализом података око пет хиљада верификованих корисника ове странице, алгоритам је научио обрасце понашања, односно начина комуникације, интеракције с другим корисницима и стил писања мушкараца и жена различите старости.

Након тога алгоритам је проучавао остале кориснике на овој страници те се показало да скоро 40 посто корисника лаже о својим годинама, четвртина њих лаже о свом полу, а показало се да су оваквим преварама склоније жене, него мушкарци.

Валид Магди с Универзитета у Единбургу који је учествовао у истраживању за ББЦ је рекао да су ово истраживање одлучили да спроведу на ПорнХубу јер корисници на страницама за одрасле често објављују лажне информације о себи тако да је ова страница била савршен полигон за тренинг при проналажењу лажних профила. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *