Ален Жипе: НАТО мора боље да одигра против Гадафија

ПАРИЗ – Француски министар иностраних послова Ален Жипе потврдио је данас да НАТО не извршава довољно своју улогу у Либији у неутрализацији тешког наоружања снага лојалних Моамеру Гадафију и заштити цивилног становништва, посебно у Мисрати.  "Потребно је да НАТО преузме потпуно своју улогу", изјавио је француски министар. Он је додао да је НАТО желио да […]

уторак, април 12, 2011 / 13:15

ПАРИЗ – Француски министар иностраних послова Ален Жипе потврдио је данас да НАТО не извршава довољно своју улогу у Либији у неутрализацији тешког наоружања снага лојалних Моамеру Гадафију и заштити цивилног становништва, посебно у Мисрати.

 "Потребно је да НАТО преузме потпуно своју улогу", изјавио је француски министар.

Он је додао да је НАТО желио да преузме управу над војним акцијама, што је и прихваћено, и да због тога мора да боље одигра своју улогу како би се избјегло да Гадафи и даље користи тешко наоружање за бомбардовање становништва.

"То ћемо и рећи данас у Луксембургу током министарског састанка ЕУ, као и на састанку министара иностраних послова држава чланица НАТО у Берлину 14. и 15. априла", прецизирао је Жипе.

Као другу важну ствар Жипе је навео да треба уложити велике напоре како би се повећала хуманитарна помоћ, а затим покренуо политички процес и окончао рат, прецизирајући да ће то бити главна тема на другом састанку Контакт групе о Либији сутра у Дохи.

"Покушаћемо да иницирамо национални дијалог између представника Националног савјета, транзиционе власти Либије, цивилног друштва, као и оних који су у Триполију почели да говоре да не постоји реална будућност са Гадафијем", закључио је Жипе.

Афричка унија позвала је данас у Адис Абеби либијске побуњенике да потпуно сарађују након што су одбили да прихвате приједлог о прекиду ватреОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *