Ахметовић и Саудијци у заједничкој борби против тероризма?

Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац оцијенио је да је најава министра безбједности БиХ Садика Ахметовића да ће БиХ са Саудијском Арабијом потписати уговор о полицијској сарадњи у борби против међународног тероризма нови шамар српским жртвама, страдалим од муџахединских руку. Он је подсјетио да је […]

петак, децембар 23, 2011 / 09:33

Шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске Сташа Кошарац оцијенио је да је најава министра безбједности БиХ Садика Ахметовића да ће БиХ са Саудијском Арабијом потписати уговор о полицијској сарадњи у борби против међународног тероризма нови шамар српским жртвама, страдалим од муџахединских руку.

Он је подсјетио да је недавно водећа британска осигуравајућа кућа "Лојд" најавила тужбу против Саудијске Арабије због учешћа у организацији напада на САД 11. септембра 2001. године, а да би слично могла да уради и Српска, због злочина муџахедина у БиХ, истакавши да од Ахметовића, у вријеме његовог министровања, није чуо ниједну паменту идеју те да је његово понашање већ одавно прерасло у озбиљан безобразлук.

"Више је него јасно да он није способан да руководи једном овако осјетљивом области, каква је безбједност, јер ни на досадашње извјештаје о опасности коју представља вехабијски покрет уопште није реаговао на прави начин. Умјесто да се позабави тиме, он у безбједносни сектор покушава да увуче земљу, која је најкривља за садашње стање, која је спонзорисала најгоре убице данашњице и која ће, сасвим сигурно, тек да одговара пред међународним правосудним институцијама због својих веза са тероризмом", нагласио је Кошарац.

Предсједник Одбора за безбједност у Народној скупштини Српске Ненад Стевандић поручио је Ахметовићу да би му било паметније да потпише споразум са домаћим безбједносним агенцијама, с којима, очигледно, не сарађује баш најбоље, пише "Фокус".

"Ахметовић би прво требало да потпише споразум са Агенцијом за истраге и заштиту БиХ, као и са Обавјештајно-безбједносном агенцијом, па ће онда имати праве информације о стању на терену, умјесто што се бламира пред јавношћу тврдњама да у БиХ нема ни терориста ни опасности од тероризма", рекао је Стевандић.

Члан Експертског тима Југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Џевад Галијашевић оцијенио је скандалозном најаву министра Ахметовића да ће БиХ са Саудијском Арабијом потписати уговор о полицијској сарадњи у борби против међународног тероризма, јер је, како је навео, и врапцима на грани познато да је Саудијска Арабија спонзор вехабијског покрета у БиХ.

"Вехабизам је, поред нафте, најјачи и најзначајнији извозни производ Саудијске Арабије. Под њеним покровитељством у БиХ су стигле на хиљаде вјерских фанатика, који су Бошњацима испрали мозак и увјерили их да је вехабијско тумачење ислама једини исправан пут, којим они морају поћи. Зато данас имамо ситуацију да безмало пет одсто Бошњака подржава овај покрет, зато су нам рубна села претворена у упоришта радикалних исламиста, наоружаних до зуба и спремних на нападе", истакао је Галијашевић.

Он је додао да би Ахметовић част да потпише такав споразум требало да препусти поглавару Исламске заједнице у БиХ Мустафи Церићу, који је од 1990-их година главни саудијски оперативац на Балкану и једини ауторитет вехабијском покрету, подсјетивши да је управо Церић током 1992. године отворио врата саудијском утицају на БиХ.

"Није нимало случајно што се амбасадор Саудијске Арабије Еид Мохамед Алтакафи, током разговора са Ахметовићем заузео за убрзање процедуре потписивања овог споразума, јер је јасно да се Ријад неће тек тако одрећи утицаја који несумњиво има у БиХ. Саудијце је посебно узнемирила вијест о јачем ангажману ФБИ у БиХ, јер им није свеједно шта ће то Американци овдје открити. А, откриће се много тога, што никако не иде у корист званичном Сарајеву", мишљења је Галијашевић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *