Ахмадинеџад: Боје нас се јер смо способни да се такмичимо

Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад изјавио је да САД и Израел настоје да нападну Иран у жељи да угуше све већи утицај Техерана и упозорио их да не нападају његову земљу. "Иран је повећао капацитете и наставио да се развија и зато је способан да се такмичи у свијету. Израел и Запад, посебно Америке, забринути су […]

понедељак, новембар 7, 2011 / 11:22

Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад изјавио је да САД и Израел настоје да нападну Иран у жељи да угуше све већи утицај Техерана и упозорио их да не нападају његову земљу.

"Иран је повећао капацитете и наставио да се развија и зато је способан да се такмичи у свијету. Израел и Запад, посебно Америке, забринути су због капацитета и улоге Ирана", изјавио је Ахмадинеџад у интервјуу који је данас објавио египатски дневник "Ал Акхбар.

Он каже да зато ове двије државе покушавју да добију међународну подршку за војну акцију и укидање утицаја Ирана.

"Ове арогантне државе морају да знају да им Иран неће дозволити да дјелују против нас", упозорио је Ахмадинеџад.

Ирански предсједник запријетио је Израелу, наводећи да Вашингтон жели да сачува сионистички ентитет, али да то неће бити способан да учини.

"Овај ентитет се може упоредити са трансплантацијом јетре коју је тијело одбацило. Да, то ће пропасти, а крај је близу", поручио је Ахмадинеџад. 

Русија против, Перес би ратовао

Русија сматра да би војна интервенција против Ирана била велика грешка, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, дан након што је израелски предсједник Шимон Перес најавио овакву могућност.

"Наш став о овом питању је добро познат. Сматрамо да би то била велика грешка са несагледивим посљедицама", изјавио је Лавров након састанка с ирским колегом Имоном Гилмором, објавила је телевизија Русија 24.

Лавров је изјавио да рјешење иранског нуклеарног проблема, као ни било ког другог проблема савременог свијета не може да буде остварено војним путем.

"Војна интервенција би само повећала број жртава и патње људи. Сваки конфликт мора бити искључиво рјешаван у складу са повељом УН и уз одобрење међународне заједнице", додао је Лавров .

Изреалски предсједник Шимон Перес изјавио је јуче да је могућност војног напада на Иран ближа од дипломатског рјешења.

"Војни напади на постројења иранског нуклеарног програма створили би веома нестабилну ситуацију у цијелом региону", изјавио је јуче француски министар иностраних послова Алан Жипе и додао да ће се његова земља заузети за јачање санкција против Техерана.

Жипе је рекао да се могу појачати акције и тиме повећати притисак на Иран, јер би војна интервенција могла да дестабилизује цијели регион.

Извјештај Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/ о иранском нуклеарном програму требало би да буде објављен сутра, 8. новембра.

Западни дипломатски извори наводе да извјештај садржи информације које подржавају сумње западних држава да ирански нуклеарни програм има војни карактер, упркос порицања Исламске Републике која тврди да га користи искључиво у цивилне сврхе. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *