Адам Шукало: Идемо коначно на укрупњавање (ВИДЕО)

Предсједник Српске напредне странке у Српској, за Фронтал.РС ексклузивно најављује фузију са Српском радикалном странком РС, о чему разговори почињу у петак 25.03.2011. Разговарао: Дани(ј)ел Симић У посљедње вријеме често се наилази на саопштења и вијести, у којима се као предсједник СНС РС титулира неко ко се не зове Адам Шукало. Логично је зато било […]

четвртак, март 24, 2011 / 16:56

Предсједник Српске напредне странке у Српској, за Фронтал.РС ексклузивно најављује фузију са Српском радикалном странком РС, о чему разговори почињу у петак 25.03.2011.

Разговарао: Дани(ј)ел Симић

У посљедње вријеме често се наилази на саопштења и вијести, у којима се као предсједник СНС РС титулира неко ко се не зове Адам Шукало. Логично је зато било да истог питамо о чему се ту ради?

– Више пута смо имали прилику да то нагласимо, али, ево, да то још једном појасним у редакцији Фронтал.РС. У питању један класични страначки пуч, који има обиљежја разбојничког напада. Хаџи-Јован Митровић, који је до октобра мјесеца био члан ДНС, са пар људи из СНС који су били у најужем руководству, безуспјешно је покушао да изведе тај пуч.

У том покушају они су се буквално користили свим и свачим. Упали у просторије СНС, украли и злоупотребили печат, послије тога направили лажни печат, затим на нестатутаран и погрешан начин сазвали тзв. Скупштину СНС, гдје су са четвртином делегата направили наводну смјену пресједника и, као, преузели СНС…

Послије тога су се лажно представљали као руководство СНС, а господин Митровић као предсједник. И отуда тај покушај стварања забуне, за који сте ме питали.

Ја сам тај, који је званично у суду уписан као предсједник СНС, и једини легитимни предсједник предсједник који није мијењан од 15. маја, када је била прва изборна скупштина.

И то је све.

Хаџи-Јован Митровић је најавио преко медија да ће он тужити вас?

Стварно не знам. Он као појединац има могућности да ради разне ствари, па и да говори лажи и неистине. Но, испред СНС нема могућност да било кога тужи и овдје је ријеч о скретању са теме.

Господин Митровић нема да се бави чим другим, он има задатак да спријечи један озбиљан покушај да се странка послије избора консолидује, те направи договор са другим опозиционим странкама о будућем раду на политичкој сцени Српске. Овај пут под именом СНС, покушава сав тај процес да оспори и стави странку под контролу.

Са њим сам ја, ево да кажем и у вашој редакцији, неколико пута покушавао да разговарам о томе чак и у прошлом мјесецу фебруару, да на један најнормалнији начин у уђе у СНС и самим тим испуни своје амбиције, које је до сада испуњавао у три или четири политичке странке.

Дакле средином октобра, када је искључен из једне странке и био политички рањен, претпостављам да је тражио је ослонац да може даље политички да дјелује. Он такође има једну ситуацију која је врло спорна. Од Централне изборне комисије је кажњен за сукоб интереса и то новчано, али и да се не може пет година кандитовати на било какву функцију.

Та забрана још увијек траје и господин Митровић ни о томе није обавијестио људе из СНС које је својим обманама успио привући.

Било је говора о томе да ће доћи до уједињења вас и СРС РС Миланка Михајлице, а све под напредњачким именитељем, те би СНС тако постала парламентарна странка?

Тај процес је најављен још прије оштих избора, дакле још у јуну мјесецу смо договорили да ћемо са СРС РС наставити да разговарамо о дјеловању као један политички субјект послије избора. Тај наставак разговора је управо кренуо у октобру и новембру 2010. године, а послије тога се појављује господин Митровић.

Пошто та назови фракција коју је покушао створити унутар СНС више не постоји, СНС ће у сутра отпочети разговоре са СРС РС. Циљ је да под барјаком СНС завршимо процес укрупњавања, а самим тим и да СНС преузме ону своју улогу, коју сматрамо да ће поздравити многи у Српској, а самим тим сви они који желе да опозиционо дјелују.

Пошто је СРС РС странка која се разишла са Шешељевом политиком још давно прије Томислава Николића и Александра Вучића, може ли се она посматрати и као претеча напредњака чак и у Србији?

Видите, због пар сујетних људи на почетку формирања СНС, и који нису дозволили да се процес везан за укрупњавање на политичкој сцени РС деси прије избора, то је пропуштено као прилика. И то је велика грешка.

Исто тако је и грешка што једну добронамјерну понуду СРС РС прије избора, да идемо са заједничким листама, нисмо прихватили. То би било једно прагматично рјешење и ми би сад заједно у Народној скупштини РС имали пет посланика.

То је нешто што ми носимо као једно оптерећење, али околности у којим је СРС РС већ била дио коалиције Заједно за Српску, имала је заједничке кандидате са СДС и ПДП, а СНС није била дио тог процеса, чиниле су да је било јако компликовано тај процес обавити за тако кратко вријеме. Изборе у СНС смо имали 11. маја, а тај процес је требало завршити почетком јуна.

Било је јако кратко вријеме за преговоре, који су се морали већ тад завршити, а не отварати их у периоду кад улазите у предизборну кампању са свим елементима који су неопходни за то.

Шта Адам Шукало лично планира у политици у будућности?

У сваком случају ћу наставити да се борим. Имам велики број пријатеља широм Српске, који вјерују у ту идеју да су промјене могуће. Ми смо артикулацијом својих политичких ставова и личних интереса нашли под окриљем СНС, и имамо јако добре односе и пријатељске и политичке, односно ми смо једна политичка породица са СНС у Србији.

Ми вјерујемо да је могуће да тај покрет интегрише велики број, прије свега младих људи, који ће донијети промјене на политичкој сцени у Српској. Ова ситуација није од данас или прије неки дан, већ се формирала дугогодишњим незадовољством, оваквим односима на политичкој сцени и међу појединцима који воде политичке партије.

Ми представљамо један потпуно нов талас другачијих људи, који желе политиком да се баве на потпуно нормалан начин, без могућности да се неко у свему томе, не само обогати или да има неку корист, већ да тај посао радимо као и сваки други. Као било који други посао који је частан, и који се ради за одговарајућу надокнаду, али прије свега уз идеју да су могуће промјене у РС.

Да ли сматрате да ће економска ситуација у Српској ескалирати и довести до масовних протеста на улицама, односно какав је ваш став према овим покушајима или играњем протеста које смо имали прилике да региструјемо у Бањој Луци?

У поређењу са овим што се дешава у окружењу и арапским земљама, ти протести су мизерни и минимални. Иза тога не стоји нико, јер би сигурно био већи број људи. Но, свакако треба поздравити идеју у том смислу, да овакво стање које у Српској у свим сегментима друштва није добро, односно да је догорило до ноката.

Овдје не постоји амбијент да се деси револуција. Оно што је неопходно за РС, колико год то фразерски звучало, јесу реформе. Оне су неопходне, не само због императива европских интеграција, већ се мора живјети брже и енергичније у сваком сегменту друштва.

Влада РС се већ данас суочава са свим погрешним одлукама које је доносила у претходном периоду. Ово је живот на кредит. Влада се понаша онако како се чистом нуждом понашају наши грађани. Констатно задуживање без икакве идеје, дижу се кредити да би се отплатили кредити. То се нагомилава све више и више као један ланац, па ћемо доћи у ситуацију да ће све више фирми бити у тежој ситуацији, односно да ће грађани остајати без посла.

Да ли ће то владајућу коалицију довести до јединог рјешења, које се зове продаја Електроприведе РС?

Мислим да ће Влада РС прије свега наставити са додатним задуживањем, а затим и са оптерећивањем појединаца и фирми и свих оних који покушавају да раде у РС и на тај начин остваре добит.

У том смислу сматрам да ће се врло тешко одлучити на тај потез, али ако се одлуче, моћемо рећи да смо потпуно приватизовани и да од свих оних ресурса које је имала РС није остало ништа, те да ћемо, у економском смислу, остати једна љуштура.0 КОМЕНТАРА

 1. “Ми смо се артикулацијом својих политичких ставова и личних интереса нашли под окриљем СНС“

  Има и поштених па признају.

 2. Prepiranje oko toga ko je predsednik SNS u RS rusi stranku,dogovorite se jednom pa da krenemo da radimo,sramota je to sta rade ovi „vodeci ljudi“ u stranci,narod vam se smije,a ako smo mi spali na jednog politickog luzera kakav je Mihaljica,onda Sukalo,svaka ti cast,a kako nas narod kaze“ne pada daleko iver od klade“

 3. Када би се сви „укрупнили“ од СРС, СНС, ПДП до ДП била би минорна странка, како сада ствари стоје. Ни упола од задњих избора. ПДП се расуо, ДП такође, а СРС и СНС су пропустили шансу да заједно имају 4 посланика на прошлим изборима. СДС би било паметно да избјегне овај бућкуриш. Јер већ сада Чавић и Иванић шању недобронамјерне поруке у стилу СДС треба да се одреди је ли опозиција или није и слично. А ови су као опозиција. Жалосно. Не зна се ко је гори, власт или овај опозициони муљ.

 4. Ма, нема ништа од ових Шукалаца, а вала ни од Михајлице. То их мало уредник још гура због неких пријатељских веза изгледа.

  Ништа нису направили на изборима, па би још да се и дијеле… И тај Митровић је нека будалетина. Све го лузер или прелетач.

 5. Српска напредна странка (њен врх) је скупина људи, који су потрошили образ у разно разним политичким опцијама, и који због своје болесне сујете нису могли да буду дио нити једног тима, па су се из сваког искључили.
  Покушали су такви људи да се кроз СНС окупе на једном мјесту, али пошто им је сујета болесна и опозиционирање у крви, они су направили фракције и унутар једне странке.
  На самом почетку, ти истрошени индивидуалци су успјели да око себе окупе један број перспективних младих људи, који су кад су увидјели ко је ко, дигли руке од свега.
  А да не причам о томе, да су челни људи и велика имена која се појављују као носиоци активности у СНС, уствари људи пуни лове, који су своје џепове напунили на лак начин, на рачун овог јадног народа. То су све лопови, преваранти и ратни дезертери, којима је стало само до личних интереса и добити. И они да сутра брину о нама? Тешко нама ако буде тако!
  Част појединим члановима СНС, који су на вријеме схватили гдје су се уплели и повукли се. Они су једини паметни, а ови остали су једна смијешна група нецивилизованих људи, без савјести, без образа, али болесних амбиција и сујете.

  Стога, нека се поубијају међусобно, то би било најбоље.

 6. Гдје је Србослав са тезом да су Напредњаци једини спас, а да су сви остали идиоти. Оваквих идиота на једном мјесту више нико никада неће скупити. Ови су за Гиниса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *