Абас стигао у Кину, а Нетанијаху пристиже у понедељак

Палестински предсједник Махмуд Абас стигао је данас у Пекинг у званичну посјету, а израелски премијер Бењамин Нетанијаху ће се такође састати са кинеским лидерима ове недеље, јављају блискоисточни и кинески медији. Абас је изјавио за новинску агенцију Синхуа да планира да информише лидере Кине о препрекама за обнову израелско-палестинских преговора и да затражи да искористе […]

недеља, мај 5, 2013 / 16:20

Палестински предсједник Махмуд Абас стигао је данас у Пекинг у званичну посјету, а израелски премијер Бењамин Нетанијаху ће се такође састати са кинеским лидерима ове недеље, јављају блискоисточни и кинески медији.

Абас је изјавио за новинску агенцију Синхуа да планира да информише лидере Кине о препрекама за обнову израелско-палестинских преговора и да затражи да искористе односе с Израелом да уклоне те препреке који ометају палестинску економију.

О Нетанијахуовој посјети, која ће се поклопити са његовом, Абас је рекао да је то добра могућност за Кинезе са саслушају обојицу. Израелски медији наводе да се Абас и Нетанијаху највјероватније неће састати у Кини.

Нетанијаху ће изнијети израелски став о регионалној ситуацији, а прије свега о Ирану, Сирији и Египту. У Израелу се та посјета сматра изузетном приликом да се представи став Израела на највишем нивоу баш у тренутку када нова влада у Пекингу формулише политику.

Познаваоци прилика очекују да Нетанијаху тражи подршку Кине за оштрије санкције против Ирана, у покушају да се успори нуклеарни програм те земље, за коју Израел и Запад сумњају да му је циљ производња нуклеарне бомбе. Иран је то више пута порекао, а Кина припада групи пет плус један – пет сталних чланица Савјета безбједности УН и Њемачке, која врши притисак на Иран због нуклеарног програма.То је уједно један од највећих потрошача иранске нафте.

Кина до сада није играла активну улогу у блискоисточном мировном процесу иако је наговијестила вољу да се укључи у четворку блискоисточних мировних посредника коју чине САД, Русија, ЕУ и УН.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *