Бања Лука: Наставак Конференције о Јадовну

У Бањој Луци ће данас бити настављена Међународна конференција о комплексу усташких логора Јадовно и Госпић, у којим је 1941. године за непуна четири и по месеца убијено више од 40 000 Срба, Јевреја и антифашиста. Данас, завршног дана конференције, говориће историчари Никола Жутић, Мелита Швоб, Дани Новак, Владимир Умељић и Јован Мирковић, саопштено је […]

субота, јун 25, 2011 / 09:41

У Бањој Луци ће данас бити настављена Међународна конференција о комплексу усташких логора Јадовно и Госпић, у којим је 1941. године за непуна четири и по месеца убијено више од 40 000 Срба, Јевреја и антифашиста.

Данас, завршног дана конференције, говориће историчари Никола Жутић, Мелита Швоб, Дани Новак, Владимир Умељић и Јован Мирковић, саопштено је из Удружења "Јадовно 1941".

Почетак рада данас је планиран за 9.00 часова, а предсједавајући пете сесије биће Филипо Петручи.

Током конференције радове ће у оквиру пет сесија изложити учесници из Израела, Русије, Италије, САД, Њемачке, Аустрије, Хрватске, Србије и Српске. Домаћи и страни експерти за геноцид говоре о злочинима који су током Другог свјетског рата учињени над Србима, Јеврејима и Ромима.

Скуп је јуче отворио српски историчар Ђуро Затезало који је први након Другог свјетског рата писао о овим злочинима. У храму Христа Спаситеља у Бањалуци у четвртак је архимандрит липљански Јован служио парастос за најмање 38 010 Срба побијених 1941. године у комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг.

Затварање конференције предвиђено је за данас у 11.00 часова, док ће у 17.00 часова, у Вијећници Банског двора бити одржана промоција књиге "Хрватски геноцид над српским и јеврејским народом у концентрационом логору Госпић 1941.-1945. године, а Србима и 1991.године", аутора Данета Ластавице, као и два остварења Миле Михајловић "Командир" и "1943. Далмацијо, младости".

Сутра у 5.00 часова биће организован пут у Лику на Јадовно, гдје ће код Шаранове јаме у 12.00 часова бити служен парастос јадовничким жртвама и одржано сабрање поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно на седам деценија од страдања.

У комплексу усташких логора "Јадовно-Госпић 1941. године" за само 132 дана његовог постојања са подручја некадашње Независне Државе Хрватске (НДХ) доведено је 42 246 мушкараца, жена и дјеце од којих је на најокрутнији начин убијено 40 123. Међу жртвама било је 38 010 Срба, 1 989 Јевреја и 88 Хрвата.

Јадовно је село на обронцима планине Велебит, по коме је и логор смрти у његовој близини био познат, а који је формиран у првој половини маја 1941. године.

Комплекс усташких логора Јадовно чинили су збирни логор Овчара, сабиралиште на жељезничкој станици Госпић, помоћни логор Ступачиново код Башких Оштарија, бројне бездане јаме на Велебиту и околини Госпића, логор Метајну и логор Слана на отоку Пагу.

Организатори конференције у Бањалуци су Удружење грађана "Јадовно 1941" из Бањалуке, Институт за савремену историју Београд и Академија наука и умјетности РС. Добротвори конференције су владе РС и Србије, град Бањалука и Културни центар Бански двор.



Оставите одговор