Николић: ЕУ даје ултиматум као Аустроугарска

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је посљедњи папир из Брисела за Србију апсолутно неприхватљив, а даљи наставак евроинтеграција под тим условима немогућ. "Ово ме подсећа на ултиматум Аустроугарске 1914. и ако је цена да признамо независност Косова, ја сам против тога да будемо у ЕУ", рекао је Николић за београдске "Вечерње новости". Николић […]

петак, октобар 16, 2015 / 11:12

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је посљедњи папир из Брисела за Србију апсолутно неприхватљив, а даљи наставак евроинтеграција под тим условима немогућ.

"Ово ме подсећа на ултиматум Аустроугарске 1914. и ако је цена да признамо независност Косова, ја сам против тога да будемо у ЕУ", рекао је Николић за београдске "Вечерње новости".

Николић је рекао да би као одговор Влада Србије могла да припреми документ иза којег би стао цијели државни врх и који би усвојила Скупштина.

"Нама не треба други начин проверавања воље грађана све док поступамо у складу са Уставом. Грађани су га донели, а наше је да га спроводимо", нагласио је Николић.

Он је подсјетио да према Уставу нема независности Косова и Метохије, оцјењујући да је референдум потребан само ако постоји дилема како поступити.

Николић: ЕУ неће тражити да Србија призна Косово

"Ако постоји идеја да пренебрегнемо Устав и да нам је важнија ЕУ и да бисмо на известан начин могли да признамо независност Косова и Метохије, то мора да иде на референдум. А, ако наставимо да радимо као до сада, да поштујемо свој територијални интегритет и суверенитет, не треба нам референдум већ сагласност највишег државног руководства и ширих друштвених фактора", рекао је Николић.

Он је истакао да Србија не треба да пренагли и једнострано прекине преговоре са ЕУ, него да о томе треба да одлучи ЕУ.

"А, они само могу да одустану од разговора тако што би огољено рекли да треба да признамо Косово", рекао је предсједник Србије.

Када је ријеч о захтјеву самопроглашеног Косова за пријем у Унеско, Николић је оцијенио да је ријеч о "великој свјетској игри" и да може лако да се деси да то буде изгласано, "осим ако надвлада разум и одлуче да ово питање оставе за сљедеће гласање 2017. године".

"Ми ћемо замолити да тако буде, а да се у међувремену о овој теми разговара у Бриселу. Сложио бих се чак и да Албанци чувају албанску културно насљеђе, а да буду чланови Унеска, са ограниченим мандатом, а да Србија чува оно што је српско", рекао је Николић.



Оставите одговор