Лајбах тужи Главаша и његове усташе у најави

Новоусташка странка Бранимира Главаша ХДССБ користила је без одобрења пјесму словеначке групе Лајбах у промотивном филму о својој тек основаној паравојној формацији – "Славонској соколској гарди". Чланови Лајбахa најавили су покретање тужбе због неовлашћеног коришћења пјесме, пише портал "Равно до дна". Ријеч је о познатој песми "Geburt Einer Nation", с албума "Опус деи", из 1987. […]

петак, октобар 16, 2015 / 01:40

Новоусташка странка Бранимира Главаша ХДССБ користила је без одобрења пјесму словеначке групе Лајбах у промотивном филму о својој тек основаној паравојној формацији – "Славонској соколској гарди". Чланови Лајбахa најавили су покретање тужбе због неовлашћеног коришћења пјесме, пише портал "Равно до дна".

Ријеч је о познатој песми "Geburt Einer Nation", с албума "Опус деи", из 1987. године. Иако се за вријеме бивше Југославије имиџ Лајбаха доводио у везу са промоцијом тоталитаризма, портал истиче да је најпознатија словеначка група у ствари критичар тоталитарних идеологија.

Група Лајбах сматра недопустивим да се њихова музика користи као подлога за промоцију паравојне страначке вјежбе "црнокошуљаша" странке коју води осуђени хрватски ратни злочинац Бранимир Главаш.

ХДССБ, наводи портал, није тражио допуштење за коришћење пјесме, као што није платио ни накнаду за коришћење исте, а у складу с тим Лајбах подузима кораке против незаконитог коришћења пјесме преко свог хрватског носитеља лиценцних права, као што се озбиљно разматра и тужба.

Челништво ХДССБ нашло се затечено новинарским питањима и показали су, наводи портал, да се нимало не разумију у ауторска права, јер сматрају да је плаћање накнаде за јавно коришћење музике довољно.

Иако су првобитно тврдили да филм није приказиван јавно већ искључиво унутар странке, и то се показало неистинитим јер је филм приказан на локалној ТВ станици СТВ, као што се може погледати и на Јутјубу.

"Осим што су у свом незнању искористили музику лијево оријентисане групе, ХДССБ као десна странка која је прва у Хрватској јавно увела и формацију која носи црне униформе, вјероватно не схвата да је спорним потезом опасно нарушила међународни углед свјетски познатог и цијењеног састава, потпуно супротних политичких уверења" пише портал Равно до дна.



Оставите одговор