Британци не дозвољавају Асанжу да посјети лекара

Велика Британија је одбила да оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу, који се крије у амбасади Еквадора у Лондону од јуна 2012, одобри несметан одлазак код љекара на магнетну резонанцу након што је имао јак бол у десном рамену. Асанжу пријети хапшење уколико изађе из зграде амбасаде гдје је потражио уточиште након што је прекшио одредбе кауције, […]

четвртак, октобар 15, 2015 / 19:00

Велика Британија је одбила да оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу, који се крије у амбасади Еквадора у Лондону од јуна 2012, одобри несметан одлазак код љекара на магнетну резонанцу након што је имао јак бол у десном рамену.

Асанжу пријети хапшење уколико изађе из зграде амбасаде гдје је потражио уточиште након што је прекшио одредбе кауције, док га власти у Шведској траже како би одговарао по оптужбама за сексуални напад, пренсои Танјуг.

Оснивач Викиликса демантује све оптужбе и страхује да би, уколико га Велика Британија изручи Шведској, био изручен САД, гдје би му се судило за једно од највећих цурења информација у америчкој историји, пошто је прије пет година објавио америчке војне и дипломатске документе.

"Питали смо британску владу да Асанжу одобри несметан пролаз из хуманитарних разлога а у координацији са Еквадором", рекао је јуче на конференцији за новинаре у пријестоници Китоу министар спољних послова Еквадора Рикардо Патино.

"Од Британије смо добили одговор да он може да оде на било који љекарски преглед кад зажели, али да је европски налог за његово хапшење још на снази. Другим ријечима, он може да оде, али ће бити смјештен у затвор", рекао је Патино.

Истакао је да његова влада неће обновити свој првобитни захтјев а то је да Асанжу буде дата специјална дозвола да отпутује у Еквадор, оде на магнетну резонанцу и врати се у Лондон.

Патино је одржао конференцију за новинаре два дана након што је британска полиција повукла своје припаднике који су били распоређени испред амбасаде Еквадора у Лондону, али је саопштила да ће и даље учинити све да га ухапси.

У саопштењу полиције је тим поводом било наведено да "нема наговјештаја непосредног дипломатског или правног рјешења тог питања" и да 24-часовно присуство полиције "више није сразмјерно".

Ова операција била је контроверзна дијелом због трошкова, а према подацима лондонске полиције на њу је до априла 2015. издвојено 11,1 милион фунти (17,6 милиона долара), пренио је АП.

Шведско тужилаштво је у августу одустало од дијела оптужби против Асанжа (44), али и даље желе да га испитају у вези са оптужбама за силовање које датирају из 2010.



Оставите одговор