Кијев тражи од Москве 1.000 милијарди долара за Крим

Украјина ће тражити од Москве 1.000 милијарди долара компензације за губитак Крима и за регион Донбас, изјавио је украјински премијер Арсениј Јацењук, а преноси Раша тудеј. Према његовим ријечима, Украјина је, такође, понудила Русији да до 29. октобра пристане на споразум о реструктурирању украјинског дуга у висини од три милијарде долара или ће се, у […]

четвртак, октобар 15, 2015 / 20:43

Украјина ће тражити од Москве 1.000 милијарди долара компензације за губитак Крима и за регион Донбас, изјавио је украјински премијер Арсениј Јацењук, а преноси Раша тудеј.

Према његовим ријечима, Украјина је, такође, понудила Русији да до 29. октобра пристане на споразум о реструктурирању украјинског дуга у висини од три милијарде долара или ће се, у супротном, Москва суочити са тужбом.

„Поново нудимо Русији да до 29. октобра одлучи да ли је спремна да прихвати услове Украјине„, изјавио је Јацењук, апелујући на званичну Москву да се придружи „нормалним земљама, које су одлучиле да реструктурирају дуг Кијева“.

Овакве изјаве су, међутим, изазвале изненађеност званичног Кремља, наводи Раша тудеј.

„Крим је територија Руске Федерације. Донбас је територија Украјине. О чему је ријеч са ових 1.000 милијарди долара? Ништа није јасно“, изјавио је шеф прес службе званичног Кремља, Дмитриј Песков за руску агенцију Тас.

Песков је, такође, рекао да се став Москве у вези са реструктуром украјинског дуга није промијенио, након што је Русија у више наврата изразила очекивања да ће Кијев на вријеме и у цјелости платити дуг по основу еврообвезница, преноси Ројтерс.

Британска агенција подсјећа да Кијеву у децембру доспјева на наплату дуг према Русији у висини од три милијарде долара по основу уктајинских еврообвезница које су у посједу Москве.

Истовремено, украјинска министарка финансија Наталија Јареско је изјавила да ће Украјина средином новембра емитовати нове вриједносне хартије које ће замијенити постојеће еврообвезнице, под условима договореним раније са одбором повјерилаца.

Средином новембра ћемо емитовати нове обвезнице као замјену за постојеће, послије преговора са руском страном, изјавила је Јареско.

Украјина је у обавези да, према договореним условима са специјалним комитетом кредитора, еврообвезнице замијени новим хартијама од вриједности, наводи руска агенција Тас.



Оставите одговор