А било их је: Тегелтија тврди да новим кредитом плаћа старе, неповољне

Финализацијом уговора о кредитном задужењу од 300 милиона америчких долара, Република Српска је постигла најважније, самостални излазак на међународно финансијско тржиште, поручио је министар финансија Српске, Зоран Тегелтија. Поред тога што ће гарантовати стабилност исплате пензија и плата и јачање ликвидности јавног сектора, послужиће и за отплату много неповољнијих кредитних аранжмана. Додатно задужење прошло је […]

четвртак, октобар 15, 2015 / 20:41

Финализацијом уговора о кредитном задужењу од 300 милиона америчких долара, Република Српска је постигла најважније, самостални излазак на међународно финансијско тржиште, поручио је министар финансија Српске, Зоран Тегелтија.

Поред тога што ће гарантовати стабилност исплате пензија и плата и јачање ликвидности јавног сектора, послужиће и за отплату много неповољнијих кредитних аранжмана.

Додатно задужење прошло је испит законитости у Народној скупштини, поручује ресорни министар. На прозивке лидера НДП-а Драгана Чавића о незаконитости одлуке о додатном задужењу каже – све је рађено по закону, а Влада је једини надлежан орган који би требало да брине о реализацији скупштинских одлука.

САМОСТАЛНО СЕ ЗАДУЖУЈЕМО

Самосталан излазак на међународно финансијско тржиште и независност од институција БиХ најважније што је Српска постигла финализацијом уговора о кредитном задужењу, сматра Тегелтија.

– Мени је драго да Чавић брине о одлукама Народне скупштине Републике Српске. Али он чита само оне тачке одлуке које иду њему у корист, не гледа остале. Негативaн је однос опозиције према сваком ко жели да ради било шта. Позивам их да учествују у раду НСРС и да не отјерају све које желе да учествују, рекао је Тегелтија.

Чавић тврди – новим задужењем прешли смо дозвољен лимит задужења. Одлука НСРС на коју се Влада позива не покрива предвиђених 300 милиона новог задужења. Такође наводи амерички фонд код кога се задужујемо, некредибилан је.

– Одлуком Владе прихваћено задужење према Фонду Глобал ванкорп комодитис инвестмент , за који "не постоји никакав траг да су се бавили било каквим пословима", рекао је Чавић.

Новац има своју цијену и намјену, али не и идеолошки концепт, поручује министар Тегелтија. Сарадња Српске са другим међународним кредиторима осим СБ и ММФ-а, обезбиједиће економску стабилност и излаз на финансијско тржиште.

– Знамо да је СДС блокирао финалне преговоре са ММФ-ом, а нама је јако важна сарадња са међународним организација, додао је Тегелтија.

Ново задужење, значиће подршку буџету и јавном сектору. А што је најважније, значиће самостални излазак на финансијско тржиште и независност од заједничких институција, поручује министар Тегелтија.



0 КОМЕНТАРА

  1. Samostalno se zadužujemo?
    Ne , vi zadužujete nas i djecu našu. mi i oni ćemo vraćati kredite od kojih vi jedini ćete imati korist.
    A, ko je dizao nepovoljne kredite, i u ššto ste ih potrošili.
    U izbore, kupovinu papaka, auta, u Andrićgrad, u emire i biskupe, u, lazanske i kesoce. stvaralačka go***.

    Opozicijo, ukoliko predjete samo verbalno preko ovog terorističkog čina ogromnih razmjera, koji ima za cilj materijalno poništenje Srpske, ali i demografsku katastrofu, i talas protjeranih …, onda ste s njima u dilu, nije vam stlo do života ovo malo ljudi što je ostalo.

    Ovo je čisti teroristički čin.
    Ode ludjak kod nekog zelenaša i donese atomsku bombu punjenu bijedom koja će bukvalno dokrajčiti Srpsku, i materijalno, i biološki.

    Ovo je u pravom smislu riječi, biološko oružje.

  2. Uzimanjem bezvrednog okupacionog novca, koji okupatora ništa ne košta, država svoj narod isporučuje u ropstvo kreditoru-okupatoru, a narod se obavezuje da mora porizvesti materijalnih roba u vrednosti uzetog kredita sa kamata. Pri tom, mi roba za izvoz uopšte nemamo, jer smo srušili fabrike. Šta mi možemo da proizvedemo u vrednosti 12 milijardu koliki je dug države, naroda, privrede, koliki su spoljnotrgovisnki deficiti. Ovi su nas poslali u ropstvo gore nego tursko od 600 godina.

Оставите одговор