Пропратни ефекат напада на исламисте – цијена нафте

Осим ударана на исламисте, руски лидер Владимир Путин у Сирији игра "нафтни танго" у намјери да спријечи даље мешетарење цијеном "црног злата" и да Русија преузме још значајнију улогу у њеној дистрибуцији – наводе аналитички портали. Цијена нафте до крајности је оборена разним шпекулацијама, иза којих стоје политичке игре за које Русија вјерује да су […]

понедељак, октобар 12, 2015 / 12:46

Осим ударана на исламисте, руски лидер Владимир Путин у Сирији игра "нафтни танго" у намјери да спријечи даље мешетарење цијеном "црног злата" и да Русија преузме још значајнију улогу у њеној дистрибуцији – наводе аналитички портали.

Цијена нафте до крајности је оборена разним шпекулацијама, иза којих стоје политичке игре за које Русија вјерује да су направљене како би њена привреда била бачена на кољена.

На територију које тренутно држе терористи "исламске државе" налазе се важна нафтна налазишта која могу да омогуће дистрибуцију јефтине нафте из тих подручја руским савезницима у регији.

Од цијене нафте зависи и економски опоравак Русије, што је Путинов примарни интерес.

Што више учврсти своју улогу на Блиском истоку, то ће више контроле имати над ониме што се догађа на тржишту нафте – наводе портали.

Стручњаци процјењују да се, са Ираном и Ираком као савезницима, Путин може наметнути Европи као једина опција за снабдијевање нафтом и гасом.

Путин жели да ојача своју улогу на међународној политичкој сцени и због тога неће одустати од своје позиције.

Осим тога, у Сирији је смјештена једина руска поморска база на Блиском истоку.

Русија помаже Асаду и спрема се да дуго остане у Сирији – процјењују аналитички портали.



Оставите одговор