Пројекција забрањених документарних филмова из Титовог периода у МСУРС

У Музеју савремене умјетности Републике Српске, у петак 9. октобра са почетком у 20,00, часова одржаће се пројекција документарних филмова који су били забрањени у вријеме СФРЈ и владавине Јосипа Броза Тита, у оквиру пратећег програма изложбе "Уметност и власт – пејзажи из збирке Јосипа Броза Тита". Ријеч је о филмовима који су деведесетих година […]

среда, октобар 7, 2015 / 11:06

У Музеју савремене умјетности Републике Српске, у петак 9. октобра са почетком у 20,00, часова одржаће се пројекција документарних филмова који су били забрањени у вријеме СФРЈ и владавине Јосипа Броза Тита, у оквиру пратећег програма изложбе "Уметност и власт – пејзажи из збирке Јосипа Броза Тита".

Ријеч је о филмовима који су деведесетих година откривени у архиви Радио телевизије Србије са ознаком "под ембаргом", аутора Дејана Ђурковића, Крсте Шканате и Душана Макавејева.
Филм "20 година – парада” Дејана Ђурковића колажом документарних снимака са парада, показује проток времена једног тоталитарног режима. Његов значај лежи у скретању пажње новим генерацијама на структуру и механизме стварања табуа у друштву.

Филм "Ратниче вољно" Крсте Шканате говори о Душану Мандићу, бившем ратнику из Босанског Грахова који је у рату 1942. године изгубио цијелу породицу и сву имовину. За ово дјело Шканата је добио Октобарску награду 1966. и прву награду на фестивалу у Оберхаузену, а филм је ушао и у свјетске антологије документарних филмова. Октобарском наградом Шканатин филм је био признат, а онда је склоњен у страну.

"Осмех 61” Душана Макавејева говори о снимљеним радним акцијама и камповима у бившој Југославији, у којима заставу зубима дижу особе без руку, што је изазвало доста полемика и љутњу тадашњег режима.

– Када се говори о забрањеним документарним филмовима из овог периода, треба напоменути да је Тито волио филм, дружења са филмским екипама, посјећивао је снимања, а и сам је снимао, али није познато да је директно забранио одређени филм, већ су то углавном чинили његови сарадници у зависности од подобности садржаја – стоји у најави Музеја савремене умјетности.



Оставите одговор