Литванци траже заложно право у свим ћеркама фирмама Фабрике Бирач

Литванска Укио банкас, која од Фабрике глинице Бирач у стечају потражује 155.226.433 КМ, данас је на првом рочишту у Окружном привредном суду у Бијељини проширила тужбени захтјев за утврђивање заложног права на удјелима и у ћеркама фирмама "Алумина" и "Механика" Зворник. „То је једино што је остало вриједно у овој фабрици, а проширење тужбеног захтјева […]

уторак, октобар 6, 2015 / 14:29

Литванска Укио банкас, која од Фабрике глинице Бирач у стечају потражује 155.226.433 КМ, данас је на првом рочишту у Окружном привредном суду у Бијељини проширила тужбени захтјев за утврђивање заложног права на удјелима и у ћеркама фирмама "Алумина" и "Механика" Зворник.

„То је једино што је остало вриједно у овој фабрици, а проширење тужбеног захтјева и на ова два предузећа значи утврђивање заложног права на цјелокупној имовини Фабрике глинице „Бирач“ у стечају„, изјавио је данас за пословни портал Капитал адвокат Александар Сајић, правни заступник „ Укио банкас“.

Сајић образложио је на припремном рочишту, пред судијом Божаном Гужвић, да је Фабрика глинице „Бирач“ у стечају, односно тужена страна на незаконит начин одузела и присвојила имовину предузећа „Бирач Еуропе“ из Литваније, која је била предмет заложног права датог у корист „Укио банкас“, а ријеч је о удјелима у привредним друштвима „ Механика“ доо Зворник и „Алумина“ доо Зворник.

На тај начин је имовина, односно оснивачки удјели у тим друштвима, над којима је Укио банкас имао успостављено заложно право, постала имовина тужене стране, Фабрике глинице „Бирач“, тврди Сајић.

„Укио банкас“ предложио је уређење тужбеног захтјева у дијелу који се односи на утврђивање ваљаног заложног права , тражећи од суда да утврди „да потраживање тужиоца „Укио банкас“ из Литваније, као разлучног повјериоца према туженој Фабрици глинице „Бирач“ износи 155.226.433 КМ и да је основано у цјелости.

Сајић је у име „Укио банкас“ затражио да се утврди заложно право у корист тужиоца над удјелима који тужени има у привредним друштвима „Бирач Еуропе“ Каунас, Литванија, „Бирач енерго“, „Алумина“ и „Механика“ Зворник.

Тужилац је затражио да се стечајни управник обавеже да потраживања тужиоца у износу од 155.226.433 КМ, као разлучног повјериоца, призна у цјелости као разлучно право, те да у складу с том одлуком исправи табелу признатих потраживања и потраживање тужиоца уврсти у призната разлучна потраживања. Адвокат Сајић је од суда затражио да се на рочишту за главну расправу изведе више доказа, међу којима је и одлука Скупштине акционара Фабрике глинице „Бирач“ АД од 20. децембра 2012. године и записник са те скупштине.

Бирач против измјене тужбе

Адвокат Фабрике глинице „Бирач“ Ристо Којић изјавио је да се противи преиначавању тужбеног захтјева, затраживши да се туженој страни остави временски рок за изјашњење поводом преиначавања тужбе.

Адвокат Сајић је на данашњем припремном рочишту, а поводом покретања још једног поступка, који је проистекао из одлуке стечајног управника Фабрике глинице „Бирач“ Лазе Ђурђевића да не призна потраживања „Укио банкаса“, затражио спајање ова два поступка, устврдивши да се о истом спору не би требало водити два судска поступка.

Сајић је изјавио да је „Укио банкас“ била присиљена да поведе парницу.

„Стечајни управник је, у складу са Законом о стечајевима РС“ покренуо поступак како би доказао да је његова одлука исправна. Ми такву његову одлуку овом парницом оспоравамо. Сада се, практично, воде два поступка о истој ствари“, изјавио је адвокат Сајић.

Наставак припремног рочишта заказан је за 25. новембар.



Оставите одговор