Ђилас: Репрезентација је важнија од АБА лиге

Предсједник Кошаркашког савеза Србије (КСС) Драган Ђилас наговијестио је да српски клубови неће играти АБА лигу ако то може да угрози учешће репрезентације на Европском првенству. Ђилас је потврдио да је Свјетска кошаркашка федерација (ФИБА) упозорила КСС да ће репрезентација бити суспендована из свих такмичења, ако српски клубови буду играли АБА лигу коју она не […]

петак, јун 5, 2015 / 08:18

Предсједник Кошаркашког савеза Србије (КСС) Драган Ђилас наговијестио је да српски клубови неће играти АБА лигу ако то може да угрози учешће репрезентације на Европском првенству.

Ђилас је потврдио да је Свјетска кошаркашка федерација (ФИБА) упозорила КСС да ће репрезентација бити суспендована из свих такмичења, ако српски клубови буду играли АБА лигу коју она не признаје.

"Највећи проблем је приватно власништво у тој лиги, шест појединаца су власници 20 одсто и тога нема нигде другде. Клубови не мисле исто, али су представници клубова, укључујући Предрага Даниловића из Партизана и Небојшу Човића из Црвене звезде, истакли да неће направити ниједан потез који би довео до тога да наша репрезентација не игра на Европском првенству. То је јасан доказ, ако ФИБА каже да ће суспендовати репрезентацију, они неће играти АБА лигу", рекао је Ђилас гостујући у "Кажипрсту" телевизије Б92.

Ђилас је недавно позвао челнике АБА лиге и Евролиге у Београд на састанак, што је из Љубљане одбијено.

"Договор који је постигнут 13. априла је предвиђао да ће физичка лица изаћи из лиге и препустити је клубовима. Моја идеја је да помиримо ФИБА и Евролигу, које имају свој сукоб, да то буде регионална лига клубова, па да тражимо да их ФИБА прихвати. Једноставно, мора да постоји разумијевање, ако сте на један начин радили 10 година, морате да се промијените или ћете да пропаднете", рекао је први човјек српске кошарке.

Он је додао да је приједлог регионалне лиге који је дала ФИБА неприхватљив јер нема пролазност у Евролигу.

"Не постоји никакав избор, овде се бира да ли желите да вам земља игра на Европском првенству или не. Надам се да неће доћи до тога. Мислим да не постоји човјек у овој земљи који не би изабрао да се наша репрезентација бори за злато и Олимпијске игре. Али, и даље вјерујем да можемо да сједнемо, разговарамо и да се проблем ријеши. Та лига је дала допринос развоју кошарке у региону, наши клубови су је освајали, нико није против, али мора да се направи трансформација", закључио је Ђилас.



Оставите одговор